Sisällissotapeli

Mike Pohjolan sotakirja laittaa lukijan töihin.

ROMAANi 16.02.2018 06:00
Herman Raivio
Mike Pohjola: Sinä vuonna 1918. 527 s. Gummerus, 2018.
Mike Pohjola: Sinä vuonna 1918. 527 s. Gummerus, 2018.

Suomen sisällissodan käsittelykulmaksi on vakiintunut tasapuolisuus. Jo termi ”sisällissota” kertoo sen, että punaisia ja valkoisia kohdellaan samanarvoisesti. Mike Pohjolan romaani Sinä vuonna 1918 ei tee tästä poikkeusta.

Pohjola (s. 1978) on paitsi kirjailija myös pelisuunnittelija ja romaani onkin kuin sisällissotapeli, johon lukija osallistuu koko ajan. Voit vaikuttaa erilaisiin ihmiskohtaloihin joko ohjeita seuraamalla tai nopanheitolla. Voit kuitenkin lukea kirjaa myös perinteisesti luku kerrallaan.

Lukijalla on mahdollisuus valita seuraamansa hahmon sukupuoli, kotiseutu, uskonto, ideologia. Ominaisuuskirjo vain laajenee matkan varrella. Hahmo saattaa olla vaikka hämäläinen kommunistinainen tai uusimaalainen romanimies.

Kurjia kohtaloita kykenee halutessaan lieventämään. Huutolaislapsi pääsee lämpimään nukkumaan tai joutuu kylmään yöhön. Lukija voi tehdä myös moraalittomia valintoja. Taistelun saattaa kokea joko valkoisten voittona tai punaisten tappiona tai päinvastoin, eikä kumpaakaan puolta silitellä myötäkarvaan.

Valinnat
Kirjallisuus

Ellen Thesleff -kirjabuumi ei ole silkka sattuma.

KUVATAIDE

Meret Oppenheim ei ole yhden teoksen klassikko.

Runokokoelma

Markku Into kirjoitti viimeiset runonsa palvelutalossa.

Musiikki

Aki Rissanen ei soita tavallista pianojazzia.

TEAttERi

Esko Salminen sähköistää perhedraaman.

PELITÄRPIT

Sisältö