Maanviljelyn ylistys

Vergiliuksen runoissa älykäs viljelijä ymmärtää luontoa ja luo mehiläisille turvalliset olosuhteet.

Runoelma 05.06.2020 06:00
Virpi Alanen
Vergilius: Georgica. Laulu maanviljeli-jän työstä. 400 s. Suom. Teivas Oksala & Päivö Oksala. Gaudeamus, 2020.
Vergilius: Georgica. Laulu maanviljeli-jän työstä. 400 s. Suom. Teivas Oksala & Päivö Oksala. Gaudeamus, 2020.

Roomalainen runoilija Vergilius (70–19 eaa.) on vaikuttanut eurooppalaiseen ajatteluun paljon. Hänen kirjoituksissaan on yhtäläisyyksiä nykyisinkin ajankohtaiseen tapaan arvostaa luonnon kauneutta ja monimuotoisuutta. Georgica on upea luonnoneepos, jossa korostuu rakkaus maaseutuun.

Vergiliuksen näkemys maalaisista oli humanismin historiassa uusi askel, sillä se kumosi aiemmin vallalla olleen näkemyksen siitä, että sivistys liittyisi kaupunkilaisuuteen.

Vergilius kuvaa maanviljelijää järkeväksi ja ylistää luontoa kunnioittavaa, suunnitelmallista työtä. Teoksesta välittyy luonnon maisemien elävä vehreys ja ihmisen rooli vehreyden vaalijana. Kun Georgica syntyi 37–29 eaa., ajat olivat vaikeat. Käytiin kansalaissotaa, ja maanviljelijöillä oli vaikeuksia laman vuoksi.

Nyt Georgica on julkaistu suomennoksena, josta löytyvät teoksen kaikki muodot: ensi kertaa kokonaisena julkaistu heksametrisuomennos, helppolukuisempi proosamuotoinen suomennos ja latinankielinen alkuteksti. Juuri tällainen kuuluu antiikin kirjallisuuden suomennoksen olla. Lukija voi valita ja halutessaan vertailla versioita joutumatta hankkimaan useita eri niteitä.

Valinnat
Dokumentti

Collective on tehokas dokumentti kaikennielevästä korruptiosta.

Tietokirja

MTV:n draamatuotannon historia on täynnä ällistyttäviä löytöjä.

musiikki

Jukka Mikkola siirtyy avaruudesta eläkkeelle.

Levy

Muotoilutärpit

Sisältö