Muinaisen Suomen tarinoita

Risto Isomäki vaihtoi tulevaisuustrillerit vanhaan mytologiaan.

Romaani 05.10.2018 06:00
outi hytönen
Risto Isomäki: Viiden meren kansa. 333 s. Into, 2018.
Risto Isomäki: Viiden meren kansa. 333 s. Into, 2018.

Ympäristökatastrofien ja muiden lähitulevaisuudessa konkretisoituvien uhkien kuvaaja Risto Isomäki kääntää uudessa seitsemän kertomuksen kokoelmassaan katseen toiseen suuntaan. Viiden meren kansassa hän kirjoittaa tulkintansa Suomen nykyiseen väestöön vaikuttaneista myyteistä 11 000 vuoden takaa jääkauden lopusta alkaen.

Isomäki perustaa näkemyksensä jälleen laajaan tieteellisen tutkimuksen tuntemukseensa. Pitkät jälkisanat avaavat tarkemmin, mitkä seikat kirjassa perustuvat arkeologiseen tutkimukseen, mikä on kirjailijan omaa tulkintaa ja mikä mielikuvituksen tuotetta.

Kirja alkaa kuvauksella jääkauden lopulla Espanjasta länsimerelle meloneista Suomen ensimmäisistä asukkaista. Sen jälkeen käydään 6 000 vuoden takaisella Kaspianmeren rannalla, mistä pakolaisjoukko lähtee vaellukselle kohti Suomea. Metsästäjä-keräilijäyhteisön kylä Iissä jää tsunamin alle. Muita aiheita ovat skyyttien muutto Volgan mutkasta, Saarenmaalle tömähtänyt kraatteri sekä Lallin ja piispa Henrikin kohtaaminen. Kokoelman onnistunein on viimeinen kertomus, jossa ristiretkeläiset tekevät karun sotaretken Saarenmaalle.

Valinnat
DEKKARIT

Daniel Kuisma ja agentti Forsten ovat trillerisyksyn uudet sankarit.

ooppera

Pikaparantola rakastaa klassisia kliseitä.

Presidentti ja porvarivalta -kirjan mukaan poliitikot jaetaan yhä niihin, joihin presidentti luottaa ja niihin, joihin hän ei luota.

Elokuva

Taiteellinen toimintadraama vie thaivankilaan.

ELOKUVA

Elämäkertaelokuvan Olavi Virta laulaa ja juo.

vehjetärpit

Sisältö