Kvanttifyysikko Carlo Rovelli muotoilee menneisyyden ja tulevaisuuden uuteen uskoon

Täältä tullaan, Eurooppa! muistelee 1950-luvun hohdokkaita lomamatkoja.

tietokirjat 29.03.2019 06:00
Jyrki Jantunen Ville Pernaa Vappu Kaarenoja

Aika uusiksi

Nykyhetkeä ei ole, eivätkä menneisyys ja tulevaisuus ole sitä, mitä me kuvittelemme. Naiivi kuvamme maailman ajallisesta rakenteesta murenee italialaisen kvanttifyysikon Carlo Rovellin kirjassa Ajan luonne (suom. Hannu Karttunen, Ursa). Se houkuttaa miettimään fysiikan lakeja ja muistin toimintaa. Teksti on ajoin vaikeaa, filosofista, runollista ja jopa romanttista.

 

Teltta pystyyn!

Matka alkoi siitä, kun kuukautta ennen lähtöä kohdemaiden setelit tilattiin ja haettiin pankkikonttorista. Salosen perhe Valkeakoskelta kuului Suomessa etujoukkoihin: lapsiperhe automatkaili ympäri Länsi- ja Itä-Euroopan maita ja leirintäalueita jo 1950-luvun puolivälissä. Toimittaja Ilpo Salosen nostalgiateos Täältä tullaan Eurooppa! (Avain) kertoo, miltä Eurooppa silloin tuntui, näytti ja maistui.

 

Eläkejupinaa

Verbaalisesti lahjakkaan ja turhautuneen eläkeläisen jupinaa politiikan kulisseista. Jörn Donner kuvaa arkeaan kirjassa Viimeinen taisto (Otava) lakonisella, paikoin masentuneella otteella. Kirja ei sisällä suuria paljastuksia, mutta Donner naljailee tyylilleen uskollisesti esimerkiksi Timo Soinille (sin). Jos kirjoittaja olisi kuka tahansa muu, tällaisia hajamietteitä tuskin olisi julkaistu.

Valinnat

Jacques Audiardin western on vuoden parhaimmistoa.

ooppera

Wozzeck on Alban Bergin klassikko, joka viiltää sieluun saakka.

Teatteri

Kaikki hienot jutut on sama näytelmä kuin Parasta elämässä. Yleisö tekee siitä näköisensä.

musiikki

Jennifer Battenin ja Erja Lyytisen kitarat kohtaavat.

elokuva

Asghar Farhadi ohjasi romanttisen trillerin.

muotoilutärpit

Uusi sivusto pitää matkailijan kartalla Alvar Aalto -kohteista.

Sisältö