Kuusivuotias ja Pirkko Saisio keskustelevat – ”Mä haluan elää koko mun elämän”

Arvio: Sadat ajatuksenvaihdot hellyttävät Spuuki spaidermän ja raju nonna -kirjassa.
Kirjat 13.5.2017 14:06

Pirkko Saisio: Spuuki spaidermän ja raju nonna. Kuvitus Remu Välisaari. 194 s. Siltala, 2017.

’Miksi vain Jumalalle rakennetaan aina näin hienoa?” kysyy Kuusivuotias vähän pahantuulisena Pyhän kolminaisuuden kirkossa.

Lapsella on kirkas käsitys itse kunkin asemasta yhteiskunnassa ja yhteiskunnan yläpuolellakin. Viisivuotiaana hän suunnittelee tv-sarjaa, jonka yhteen repliikkiin nonna, mummi, erityisesti mieltyy: ”Soittakaa heti poliisille, hän tietää kaiken.”

Pirkko Saision ja tyttärenpojan – teoksessa poikanen ei kulje nimellään vaan on kulloinkin iällään nimetty – muistiin merkityt keskustelut on koottu neljältä lapsuuden vuodelta, kolmivuotiaasta kuusivuotiaaksi.

Tavanomaisesta ”Lasten suusta” -vitsikkyydestä tekstit poikkeavat edukseen.

Nonna on tehnyt järjestelmällistä lausahdusten keruutyötä, iloisissa, surullisissa, raivokkaissa, riemukkaissa tilanteissa, ja saanut tyttärenpojastaan kokoon pulskan henkilökuvan.

Toinen miellyttävä poikkeus syntyy nonnan kirjailijuudesta. Tuolloin tällöin hän poikkeaa lapsen repliikistä miettimään maailmaa laajemmaltikin, viisaan aikuisen silmin tarkkailtuna.

Pikku kirjassa on toki viisas lapsikin.

Lapsen painettuun henkevyyteen vaikuttaa tietysti se, että aikaihminen valikoi muistiin kirjoitettavat, mutta onpa Spaidermän tuottanut hänelle hienoa materiaalia. Kuusi vuotta täyttävästä nuorukaisesta tuntuu hyvältä, ja ”mä haluan elää koko mun elämän”.

Yhtä ainoaa vuorosanailua jään epäilemään. Nelivuotias jankkaa ja jankkaa: ”Kello! Kello! Kello!” ja nonnalta on muka unohtunut, ettei poika osaa ärrää.

Mutta sadat muut ajatuksenvaihdot hellyttävät: oikein ja totta.

Erityisesti ihastun lapsen maailmaasyleilevään hyvään tahtoon. Kuusivuotiaana hän toivoo, etteivät orvot erehtyisi ostamaan sellaisia tikkareita, joista on hankala repiä päällyspaperia pois – kun niillä ei ole aikuisia auttamassa.

 

Pirkko Saisio: Spuuki spaidermän ja raju nonna. Kuvitus Remu Välisaari. 194 s. Siltala, 2017.