Kuningas kirjassaan

Ville Rannan valtakunnassa mies tuntee riittämättömyyttä.

Kuninkaanlinnan katto vuotaa. © ville ranta

Chevalier dans l’Ordre national du Mérite. Ville Ranta on vakiinnuttanut asemansa Ranskan sarjakuvamaailmassa. Viime vuonna hän sai ritarin arvonimen.

Uudessa sarjakuvakirjassaan Ranta esittää peräti kuningasta.

Aiemmista teoksista esimerkiksi läpimurto Isi on vähän väsynyt (2005) oli suorastaan päiväkirjamainen. Uutuus Kuningas menettää päänsä on aikuisten satu.

”Tämä on vähiten omaelämäkerrallisia töitäni, vaikka myös linnanneidot näyttävät lapsiltani ja hovinarri muistuttaa puolisoani. Käytän läheisiäni ja tuttujani kuin näyttelijöitä ja olen itse pääroolissa vähän kuin Woody Allen elokuvissaan”, Ranta sanoo.

Kuninkaan entistä vaimoa näyttelee lohikäärme. Satumaailman linnan malli on goottilainen Château de la Brède Ranskassa lähellä Angoulêmea, jossa Ranta käy aina tammikuussa Euroopan isoimmalla sarjakuvafestivaalilla

Ranta yritti käydä linnassa, mutta se on talvisin kiinni.

 

Keskiaika toimii sarjakuvassa vertauskuvallisella tasolla, mutta Ranta halusi kuvata sitä huolellisesti. Aarnikotkat ja muut mytologiset otukset kuuluivat asiaan.

”Jänikset ja etanat ovat vanhoissa kuvitetuissa käsikirjoituksissa kummia uhkakuvia”, Ville Ranta kertoo.

”Mieskuvan kannalta niissä on jännää symboliikkaa: pienimmät ovat uhkaavimpia. Naiset, lapset ja pikkueläimet koituvat ritarien kohtaloksi.”

Tarinassa keskiaika ja nykyisyys matkapuhelimineen sekoittuvat. Linnan katto vuotaa, eivätkä alamaiset naiset tahdo totella.

Kuningas potee riittämättömyyden ja syyllisyyden tunteita perheen elättäjänä ja aviomiehenä.

 

Visuaalisten viitteiden, keskiajan ja sadun takaa pilkottaa nykymiehen kriisi. Käsikirjoitus lähestyi loppusuoraa viime syksynä, kun #metoo-kampanja alkoi nousta.

”Hoksasin, että tämähän on myös #metoo-juttu”, Ranta kertoo.

”Miehen kriisi on mietityttänyt, vaikkei se ole varsinaisesti koskettanut minua. Ja feminismi kiinnostaa yhteiskunnallisena liikehdintänä. Olen hakenut omaa asemaani siihen.”

Kuningas menettää päänsä katsoo näitä asetelmia miehen näkökulmasta.

Kuningas lääkitsee vaivojaan alkoholilla, seksillä ja väkivallalla – eli jopa keskiaikaa vanhemmilla rohdoilla.

”Sukupuolipolitiikka on tuhansia vuosia vanha juttu. Ei se muutu tuosta vain. Tämä tarina kertoo, että ihmiset ovat olleet aina tämmöisiä. Ihminen ja kulttuuri eivät juuri kehity, vaikka niin kuvitellaan.”

”Mutta #metoo on niin iso ja vallankumouksellinen, että miehet kipuilevat sitä, vaikka heidän valta-asemansa ei ole vielä edes oikeasti muuttunut.”

 

Miehen kriisistä puhuttiin jo ennen #metoo-kampanjaa. Ranta sanoo, että kuninkaan ongelmat heijastavat myös vanhenemista ja kuolemanpelkoa. Ne ovat hänelle tarinan henkilökohtaisin teema, vaikka hän täyttää marraskuussa vasta 40 vuotta.

”Ne pelot seuraavat minua kaikkialle”, Ranta tunnustaa.

”Jonkinlainen pullistelu – moottoripyörä ja nuori tyttöystävä – ovat miesten perinteisiä ratkaisuja ikääntymiseen. Mutta niistä putoaa aina entiseen tilaan syyllisyydellä kuorrutettuna.”

Puhe kuulostaa omakohtaiselta, vaikka Ranta ei päristele Oulussa pimuja kyydissään. Hän purkaa pelkojaan sarjakuvaansa intiimin tuntuisesti. Henkilökohtainen vaikutelma koskettaa ja myös huvittaa.

Taustalla vaikuttaa myös Rannan taiteellinen kriisi. Aiemmin hän teki sarjakuvansa puolittain improvisoiden, mutta edellisen laajan työnsä Kyllä eikä ei jälkeen hän tunsi syöneensä taiteelliset eväänsä. Kriisi johti uudistumiseen.

”Nykyisin käsikirjoitan enemmän etukäteen ja sommittelen sivut. Pyrin yhä piirtämään niin, että kuvat näyttävät kuin hatusta vetäistyiltä, mutta Kuningas menettää päänsä on tarkimmin harkittu työni.”

 

Ville Ranta: Kuningas menettää päänsä. 176 s. WSOY, 2018.

 

Maailman muuttaja

Lastenkirjailija ja ohjelmoija Linda Liukas, 32, huomioitiin talouslehti Forbesissa yhtenä Euroopan johtavana teknologia-alan naisena. Lehti listasi 50 oman teknologiasektorinsa edelläkävijää. Liukas luokiteltiin ”taistelijaksi”, joka muuttaa maailmaa tekniikan avulla. Liukkaan saavutuksia ovat ohjelmointityöpajoja järjestävä Rails Girls -verkosto ja Hello Ruby -lastenkirjasarja, jonka uusin osa julkaistaan tässä kuussa.

Alansa edelläkävijä

Yhdysvaltalaisprofessori William Nordhausille, 77, myönnettiin taloustieteen Nobel-muistopalkinto. Ilmastonmuutoksen tutkimuksen edelläkävijä on tutkinut ilmaston ja talouden keskinäisiä vaikutuksia sekä pyrkinyt mallintamaan keinoja päästöjen hillitsemiseksi.

Oopperatähti poissa

Espanjalainen oopperalaulaja Montserrat Caballé menehtyi 85-vuotiaana. Mahtavana sopraanona tunnettu laulaja julkaisi puoli vuosisataa kestäneellä urallaan myös popmusiikkia Freddie Mercuryn kanssa. Barcelona-kappale esitettiin vuoden 1992 olympialaisissa.

”Moottoripyörä ja nuori tyttöystävä ovat miesten perinteisiä ratkaisuja ikääntymiseen.”

kuvat © Michelle Mcloughlin / reuters / lk, Gerard Julien / afp / lk, Heli Hirvelä / om-arkisto

koonnut Miina Viljanen

Sisältö