Huolestuneita filosofeja

Saksan johtavien ajattelijoiden elämä oli kaukana normaalista.

tietokirja 20.12.2019 06:00
Jyrki alenius
Wolfram Eilenberger: Taikurien aika. Filosofian suuri vuosikymmen 1919–1929. Suom. Tommi Uschanov. 399 s. Siltala, 2019.
Wolfram Eilenberger: Taikurien aika. Filosofian suuri vuosikymmen 1919–1929. Suom. Tommi Uschanov. 399 s. Siltala, 2019.

Jos Martin Heideggerin, Ludwig Wittgensteinin, Ernst Cassirerin tai Walter Benjaminin ajattelukiemurat tuntuvat vaikeilta tai jopa mahdottomilta ymmärtää, Wolfram Eilenbergerin (s.1972) uudesta kirjasta saattaa olla apua.

Taikurien aika – Filosofian suuri vuosikymmen 1919–1929 tarkastelee neljän merkittävän filosofin elämää ja ajattelua. Eilenbergerin käsittelyssä filosofian teoriat nousevat ajasta ja paikasta, luista ja ytimistä, eikä niistä ole huoneentauluiksi. Filosofit törmäilevät – niin ajatuksissaan kuin elämissään. Eräs heistä keitteli kissanluusoppaa ja pahoinpiteli alakoululaisen oppilaansa tajuttomaksi, toinen lasketteli mäkiä, alkoi suhteeseen oppilaansa kanssa ja ryhtyi kansallissosialistiksi, kolmas sekoili ilotaloissa ja lopulta tappoi itsensä. Vain yksi eli normaalimpaa akateemisen porvarin elämää.

Valinnat
muistelmat

Rocktähti-kirjailijan elämäkerran ensimmäinen osa etenee poikavuosien tunnelmista läpimurtoon.

romaani

Anna-Leena Härkösen henkilöillä riittää paheksuttavaa.

dekkarit

Patrik Berghäll yhdistää historiaa ja fiktiota.

Gourmet

Pohjoiskalotin raaka-aineet hurmaavat yhä useammassa helsinkiläisravintolassa. Lapissa ravintoloiden taso nousee.

Kirjat

Vaikka kirjan aihe olisi mikä, Antti Heikkinen kirjoittaa aina omasta elämästään.

romaani

Pontus Purokuru havainnoi itseään ja itsensä esittämistä.

Sisältö