Painettua ja puhuttua

Ilmastonmuutos, Minna Canth ja hyvät yöunet olivat vuoden kirjojen kärkiaiheita. Kotimaisen proosan sotatantereet uudistuivat. Äänikirjat kilpailivat lukemisen kanssa.

Kirjavuosi 2019 05.12.2019 06:00
Teksti Karo Hämäläinen kuvitus Markus Pyörälä

”Mitä olet kuunnellut viimeksi?”

Äänikirjapalvelujen kasvu on jatkunut hurjana. Suomen markkinajohtaja Bookbeat kertoi maksavien asiakkaidensa määrän ylittäneen syksyn aikana 100 000:n rajan. Alkuvuonna Suomeen tuli Bookbeatin ja Storytelin rinnalle kolmas laajan valikoiman palveluntarjoaja, kahden muun tapaan ruotsalaistaustainen Nextory.

Suuremman kohdahduksen kuitenkin aiheutti se, että Pohjoismaiden kiistaton ykkönen mutta Suomessa haastajan asemassa oleva Storytel osti perinteikkään Gummerus-kustantamon. Storytel omistaa kustantamoita myös Ruotsissa ja Tanskassa. Bookbeatin taustalla taas on Bonnier, joka kustantaa Suomessa kirjoja muun muassa WSOY:n ja Tammen nimellä.

Äänikirjojen käytön yli sadan prosentin kasvulukujen ansiosta yhä useammat kustantamot ovat ryhtyneet tekemään yhä useammista kirjoista äänikirjaversioita. Se puolestaan lisää palveluiden kysyntää.

Avainsanat
Sisältö