Kirjallisuus tuottaa sanoja ja sanontoja – Runsas ja monipuolinen teos esittelee niistä sata

Arvio: Nykyelämän kurkistuksissa häivähtää koulun päivänavauksen opettavainen sävy.
Kirjat 11.2.2017 13:40

Tuula Uusi-Hallila & Anne Helttunen: Sitaattien salat. Mitä jokaisen tulee tietää suomalaisesta kirjallisuudesta. 224 s. SKS, 2016.

Sitaattien salat esittelee sata Suomen kirjallisuudesta kielenkäyttöön irronnutta sanaa ja sanontaa, jotka ”jokaisen tulee tietää”. Vaatimus tai toivomus esitetään komeasti kannessa.

Voi tokkiinsa, Suhmuran Santra saattaisi tässä huokaista. Ei kai innokkainkaan kasvatusoptimisti usko, että jokainen suomalainen tietäisi tai kohta rientäisi tietämään Hauen laulun ja Mielensäpahoittajan, Matami Röhelinin ja Sasu Punasen, sinisen ajatuksen ja yliesierikoisvaravaurioraivausvuorovarausratkaisupäällikön (Hellaakoski, Tuomas Kyrö, Jotuni, Aho, Huovinen, Olli).

Tällainen ”jokaisen tulee” -ajattelu vilauttaa mieleen Eino Leinon tunnetun ja Sitaattien saloissakin esitellyn runon huudahtelun ”Kyltyyri! Kyltyyri! Kyltyyri!” Yltiöpäinen sivistyksen haave ei silti haittaa eikä ärsytä, vähän vain huvittaa.

Teos on mainio: runsas, viisas, monipuolinen, hauska, kaunis.

Se esittelee perinpohjaisesti sitaattien kirjalliset yhteydet, alkuperäisen kirjoittajan, tietoja ilmaisun syntymisen ajankohdasta ja yhteyksiä nykykielenkäyttöön. Nykyelämän kurkistuksissa häivähtää ikään kuin koulun päivänavauksen opettavainen sävy. Saa häivähtää, kun avoimesti ollaan kasvatuksen työssä.

Ihailevan kiitoksen ansaitsee ulkoasusta huolehtinut Emmi Kyytsönen. Kuvitus on runsas, kirkas ja oivaltava.

Sitaattien salat sopii käytettäväksi tiedon lisäämisen ohessa ihan viihteeksi. Käyttökelpoinen se on myös keskustelun virittäjänä. Mitkä sitaatit ovat keskustelijoille täysin tutut, taustoineen kaikkineen, mitkä ehkä yllättävät läsnäolollaan. Outoja ei ole tarvinnut mukaan haalia.

Esipuhe sanoo monen lukijan varmasti huomaavan, että kirjasta puuttuu ”aivan keskeisiä hakusanoja”. Näiden miettiminen aktivoi viihtyisään etsiskelyyn.

Miksei Hurskas kurjuus tai Kaarisilta tai Juhannustanssit ole mukana? Missä piileskelevät vaikkapa Simpauttaja, Pikku Pietari, Tiina, komisario Palmu, Kiljusen herrasväki ja Regina von Emmeritz?

Tämä ei ole moite, tämä on erillään tehtävää yhteistyötä.

 

Tuula Uusi-Hallila & Anne Helttunen: Sitaattien salat. Mitä jokaisen tulee tietää suomalaisesta kirjallisuudesta. 224 s. SKS, 2016.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.