Ahdistava rooli

Romaani 13.01.2022 18:00
Silvia Hosseini

Nimettömäksi jäävä nuori nainen rimpuilee parisuhteessaan ja elämässään. Hän halveksii ystävätärtään, joka täyttää kumppaninsa elämässä ”jotain naisenmuotoista kohtaa”, mutta esittää tyttöystävää itsekin. Rooli on ahdas, mutta ajatus erosta tuntuu ”kiihottavalta ja hirveältä, rotkon reunalla seisomiselta”.

Enni Vanhatapion toisinkoisromaanissa huomion kiinnittää tuskastuttavan tarkka kuvaus, joka luo etäännyttävää ja sulkeutunutta tunnelmaa. Melkein neuroottinen paikkojen ja henkilöiden kuvailu synnyttää vaikutelman, ettei minäkertoja pysty luomaan kunnollisia tunnesiteitä vaan katsoo kaikkea vieraantuneisuuden vallassa. Maailma kutistuu aina yhden tilanteen kokoiseksi.

Tyttöystävässä ulkopuolisuuden kokemus on voimakas ja suhde kehoon ankara. Ruumiista ”tihkuu lakkaamatta kaikkea inhottavaa”, ja rintalastan kohdalle ”repeää suuri musta reikä”. Päähenkilö purkaa ahdistustaan satuttamalla itseään. Tunteiden rajuus antaa olettaa, että taustalla olisi jotain toimimatonta parisuhdetta vakavampaa. Miespuolisten taustahahmojen epämiellyttävyys vihjaa seksuaalisen väkivallan aiheuttamaan traumaan, ja viittaukset eksistentiaaliseen kirjallisuuteen korostavat vieraantuneisuuden teemoja. Mitään psykologista tai filosofista selitystä vaikeilulle ei kuitenkaan anneta.

Valinnat
elokuva

Paolo Sorrentinon elokuva kertoo elämästä, josta syntyy taiteilija.

elokuva

musiikki

Arwi of Loversin sanaton etnojazz antaa tulkinnanvapauden kuulijalle.

sarjakuva

levytärpit

Sisältö