Hervoton avaruustykitys

Turo Kuningas vakuuttaa lennokkaalla mielikuvituksella ja pistämättömällä lauseen tajulla.

romaani 23.04.2021 06:00
Tommi Melender

Turo Kuninkaan toinen romaani on lukukokemus, joka ei hevin unohdu. Näin hulvatonta tykitystä on harvoin tarjolla suomalaisessa proosassa.

Perinteisten romaanien rakastajia Kutvonen in Space saattaa oudoksuttaa, koska se vähät välittää eheistä kerronnan kaarista tai psykologisesti uskottavista henkilöhahmoista.

Vaikka kirja on tarinoinnin runsaudensarvi, siitä on turha etsiä yhtä suurta tarinaa. Ainakaan sellaista, jossa olisi alku, keskikohta ja loppu.

Jokainen luku on merkitty ensimmäiseksi luvuksi, ja jokainen niistä muodostaa oman tarinansa tai tarinanriekaleensa. Kun yksi luku päättyy, seuraava viskaa lukijan aivan uuteen ympäristöön.

 

Romaanin päähenkilö – tai pikemminkin toistuva nimihahmo – on Kutvonen, joka kirjan alkupuolella suree sitä, ettei tiedä etunimeään, kunnes saa kuulla olevansa pelkkää sepitettä. Hänen ikänsä, henkilöhistoriansa ja sukupuolensa vaihtelevat kertojan oikkujen mukaan.

Valinnat
tietokirja

Anna-Lena Laurén tekee kiinnostavia arkipsykologisia havaintoja venäläisistä ja tilittää analyyttisesti suhdettaan maahan.

tietokirja

Sandra Niemen onnistunut elämäkerta paljastaa Maila Nurmen synnyttäneen elokuvaohjaaja Orson Wellesin pojan.

kuvataide

Stiina Saariston keraamiset hahmot viljelevät mustaa huumoria.

musiikki

Hollantilaisinsinööri Lou Ottens (1926–2021) kehitti c-kasetin tympäännyttyään suuriin kelanauhoihin.

muotoilutärpit

3 ajankohtaista designpoimintaa.

Sisältö