Trilleristit löysivät Kiinaan

Dekkarisyksyn uhka piilee Kaukoidässä tai hyvin lähellä.

Dekkarit 11.11.2021 18:00
Markus Ånäs
© jarmo wright

Mitä enemmän, sitä enemmän. Laadukkaiden kotimaisten jännitysromaanien yhä runsaslukuisempi määrä selittyy sillä, että lajissa on yhä useampia kirjoittajia, ja joukkoon valikoituu useita lahjakkaita tekijöitä.

Vaikka genreä on vähätelty, kirjallisia ansioita riittää – esimerkkinä aikuisten kaunokirjailijana debytoiva Anu Ojala ja hänen Jääsilkkitiensä.

Huumeriippuvaisten yliannostuskuolemiin voi suhtautua välinpitämättömästi, mutta kun parempien perheiden lapsia alkaa perjantaibileissä kuolla kuin torakoita, synteettisen huumeen valuminen markkinoille on otettava tosissaan. Jääsilkkitiessä myrkky tulee Ruotsin rajan takaa.

Ojala kuvaa hienosti Länsipohjan rajayhteisöä, jossa rikollisuus on arkista: kukaan ei paheksu ajoittaisia metsästysrikkeitä eikä nuuskan hakua myyntiin Ruotsista. Yhteisössä vanha Länsikairan ryyppäyskulttuuri yhdistyy metropoliksi kehittyvän kaksoiskaupungin uuden ajan urbanismiin.

Rikoksia selvittää Lapin poliisista Ronja Jentzch, joka painaa menemään maanisella vimmalla taposta toiseen kuin James Ellroyn yliviritetyt päähenkilöt – ei ole aikaa nukkua, kun on saatava maailma raiteilleen, vaikka ampumalla.

Jentzchin rinnalla on kollega, joka piilottelee elämäänsä vaimonsa hakkaamana miehenä. Kristianin nyhveröys vaikuttaa ensin raivostuttavan paperinmakuiselta, mutta motiivit syvenevät ja perheväkivallan miespuolisesta uhrista piirtyy uskottava kuva.

Ojala on hämmästyttävän hyvä. Rovaniemeläinen juristi osaa rakentaa paitsi henkilöt myös tapahtumat ja jännityksen. Avoimet yksityiskohdat antavat toivoa siitä, että saamme lukea Jentzchistä jatkossakin.

 

Lenni katoaa päiväkodin leikkialueelta. Tällä kertaa poliisin priorisointi onnistuu, eikä se keskity lähettelemään huomautuksia peltipoliisin parin kilometrin ylinopeudesta käräyttämille, vaan käy vakavan rikoksen kimppuun heti. Elmo Vauramolle ja Matilda Metsolle selviää, että lapsia on kadonnut aiemminkin.

Tuire Malmstedt kuvaa Jyväskylään sijoittuvassa Lasitarhassa jokaisen lapsiperheen pahinta pelkoa uskottavalla otteella.

Jännityksen rakentamiseen ei tarvita verenvuodatusta, ja mystiikan annostelu on maltillista. Taiten tehty Lasitarha on synkähkö kirja, joka käynnistää uuden dekkarisarjan.

Synkkä on myös Mauri Paasilinnan apokalypsiromaani: Pedon ajassa koko maailma luhistuu.

Pedon aika muistuttaa Risto Isomäen ekokatastrofitrillereitä. Lähitulevaisuuteen 2020-luvun lopulle sijoitettu romahdus on seurausta jättiläisten taistelusta, kun Kiina ja Yhdysvallat ottavat yhteen muun muassa biologisin asein.

Mauri Paasilinna on kunnostautunut erä- ja sotakirjailijana. Skeptikko voi ensin ihmetellä, osaako hän luoda uskottavaa kansainvälisen terrorismin kuvausta. Paasilinna kuitenkin ohittaa kysymyksen kohdistamalla katseen taas erämaihin, joissa suomalaiset yrittävät selvitä länsimaisen yhteiskunnan romahduksesta.

Onko esimerkiksi korvessa koskaan käymättömällä humaanilla uutisnarkkaritoimittajalla mahdollisuuksia, jos ruoka pitää etsiä omin päin, keskellä toisiaan tappavia muita selviytyjiä?

Hyvin kirjoitettu Pedon aika etenee maltilla ja hyvin mietittynä.

 

Ilkka Remes on toinen kiinalaisten maailmanvalloitusta ennustava trilleristi.

Lohikäärmeen isku on Remeksen aiempia töitä huolellisemmin laadittu kokonaisuus. Henkilöiden ja kohtausten määrä tuntuu runsaammalta, adrenaliini lukijan suonissa pakottaa kääntämään sivuja.

Remeksissä Suomi on aina voittanut, mutta uudistuvan kirjailijan maailmankuva on synkentynyt.

Kriisi ulottuu myös Suomeen, mutta suurvaltojen yhteenotossa suomalaiset viranomaiset ovat merkityksettömiä.

Vaikka Maamme-laulu ei soi lopussa, Lohikäärmeen isku on Ilkka Remeksen parhaita kirjoja.

Anu Ojala: Jääsilkkitie. 302 s. Like, 2021.

Tuire Malmstedt: Lasitarha. 361 s. Aula, 2021.

Mauri Paasilinna: Pedon aika. 310 s. Into, 2021.

Ilkka Remes: Lohikäärmeen isku. 428 s. WSOY, 2021.

Valinnat
Tietokirja

Elokuva

musiikki

Unohdetut kielisoittimet ja indierock-muusikot löysivät toisensa.

Tietokirja

Levytärpit

Sisältö