Sota vanhentaa nopeasti

Gaël Faye kuvaa heimosotaa lapsen kulmasta.

romaani 24.08.2018 06:00
Outi Hytönen
Gaël Faye: Pienen pieni maa. Suom. Einari Aaltonen. 217 s. Like, 2018.
Gaël Faye: Pienen pieni maa. Suom. Einari Aaltonen. 217 s. Like, 2018.

Ranskalais-burundilaisen esikoiskirjailijan romaani kuvaa lapsen näkökulmasta turvallisen kotikadun muuttumista taistelutantereeksi. Gaby, ranskalaisen isän ja ruandalaisen äidin 10-vuotias poika, asuu perheineen Burundissa. Naapurimaassa Ruandassa hutu- ja tutsiheimojen välillä puhkeava sisällissota (1990–1994) roihauttaa ennakkoluulot väkivaltaisuuksiksi myös Burundin puolella.

Gabyn koti on hienolla alueella. Arkea pyörittävät autonkuljettaja, kokki ja palvelija. Elämä on raukeita iltapäiviä, poikaporukan kepposia ja hedelmävarkauksia. Faye kuvaa ympäristöä kaikin aistein, elämäniloa pulppuavan koululaisen silmin. Lapsen maailma on kupla, johon alkaa tihkua tietoja pelottavista tapahtumista.

Sota koskettaa jo sukulaisia Ruandassa. Kertoja-Gaby vanhenee, hän selittää asioita, jotka kuuluvat aikuisten ja politiikan maailmaan. Yhtäkkiä nenän muodolla on väliä, sillä se jakaa kansan hutuihin ja tutseihin. Tuttu palvelusväkikin leimautuu etnisen ryhmän mukaan. Fayen tapa kuvata tapahtumia on käytännöllinen. Tarkka havainnointi rakentaa tunnelmaa. Gaby ei kertaakaan kerro pelkäävänsä. Kaikki käy ilmi toiminnan kautta.

Valinnat
Runot

Runoja ja aforismeja loppukesään.

Romaani

Paimenidylliä toistetaan ja ironisoidaan.

ELOKUVA

Ian McEwan -filmatisointi tuntuu väsyneeltä.

tietokirja

Viha. Pelko. Inho. Häpeä. Filosofi Sara Ahmed tutkii tunteiden karttumista ja tarttumista.

Kuvataide

Helsingissä esittäytyvällä digikollektiivilla on oma museo.

sarjatärpit

3 suoratoistopalvelujen helmeä.

Avainsanat
Sisältö