Kohti lajien  keskustelua

Ymmärrämme eläinten viesteistä vain hitusen, hollantilaisfilosofi väittää.

tietokirja 08.02.2019 06:00
Virpi Alanen
Eva Meijer: Mistä valaat laulavat? Suom. Mari Janatuinen. 214 s. Art House, 2018.
Eva Meijer: Mistä valaat laulavat? Suom. Mari Janatuinen. 214 s. Art House, 2018.

Filosofi Eva Meijerin mielestä käsityksemme maailmasta voi muuttua. Mutta ensin ihmisten on opittava keskustelemaan eläinten kanssa ilman spesismiä eli lajienvälistä syrjintää. Eläimiä on tavattu tarkastella ihmisten älykkyyttä mittaavilla mittareilla, vaikka niiden aistielimet ja muut ominaisuudet voivat olla hyvin erilaiset kuin ihmisellä.

Mielikuvamme eläimestä saattaa olla yksioikoinen, jos eläintä on tutkittu vain tiettyjen ominaisuuksien osalta. Esimerkiksi simpansseja pidettiin pitkään aggressiivisena lajina, koska tutkimus keskittyi aggressioon eikä niiden empatiaa tutkittu.

Eläinten kommunikaatiossa on havaittu piirteitä, jotka viittaavat kielioppiin. Meijerin teos Mistä valaat laulavat? kertoo kiinnostavia esimerkkejä eläinkielistä, joita on jo ehditty kartoittaa. Sisiliskot kommunikoivat käyttäen yli kuuttatuhatta asentoyhdistelmää, joista 172 on käytössä usein, ja asentojen järjestyksellä ja kestolla on merkitystä. Työmehiläinen viestii kahdeksikon muotoisella tanssilla, jossa sen kehon kulma pystyakseliin on sama kuin ravinnon luo vievän reitin kulma aurinkoon. Yleistajuinen teos on otteeltaan rento ja viihdyttävä, mutta lupaavat tietosisältönsä paikoin turhan nopeasti ohittava.

Valinnat
nuortenkirjat

Philip Pullmanin fantasiat ja uskonnollisten yhteisöjen paineet jatkuvat.

levy

Bob Dylanin omaelämäkerrallisuus on avoin kysymys.

novellikokoelma

Suvereenin kirjoittajan kylmät novellit naurattavat.

Tietokirja

Hakuteos esittelee monen sukupolven lastenkirjojen hahmoja.

elokuva

Moonlight-ohjaajan uutuus on kaunis tragedia.

vehjetärpit

Suunto 9 Baro on sykemittarien pikkujättiläinen.

Sisältö