Tuntematon diplomaatti

Diplomaatti Tapani Brotherusta voi pitää uudenlaisena sankarihahmona Suomen lähihistoriassa, jopa jonkinlaisena Suomen Schindlerinä.

Brotherus onkin oiva elämäkerran kohde. Hän nousi suuren yleisön tietoisuuteen suomalais-chileläisen tv-draaman Näkymättömät sankarit myötä. Sarja kertoo kahden suomalaisdiplomaatin, Brotheruksen ja Ilkka Jaamalan sankaritarinan Chilen vallankaappauksen tiimellyksessä. Se voitti parhaan eurooppalaisen tv-sarjan palkinnon, Prix Europan.

Brotheruksen urotyö on monelle tuttu: hän johti vuonna 1973 salaista pelastusoperaatiota ja pelasti arviolta 2 500 chileläistä. Brotheruksen nimen paljasti ja toi julkisuuteen professori Heikki Hiilamo tietoteoksessaan Kuoleman listat (Otava, 2010).

Jos Brotheruksen sankaripuoli tunnetaan jo hyvin, henkilönä hänestä tiedetään vähemmän. Toimittaja Pirjo Hounin Salattua diplomatiaa (Siltala, 2021) paikkaa aukkoa.

Teos etenee perinteisen kronologisesti, vuosikymmen kerrallaan. Brotherus syntyi helsinkiläiseen sivistysperheeseen 1938. Jo hyvin nuorena hänessä heräsi myötätunto heikompia kohtaan. Helsingin yliopistossa hän kiinnostui kehitysmaa-asioista ja alkoi lukea tiedostavaa Jeune Afrique -lehteä.

Oli siinä tietysti mukana myös idealismia”, hän myöntää. Diplomaatin urasta hän ei haaveillut. Isä Heikki Brotherus teki uraa diplomaattina. Vuonna 1960 hänet erotettiin UM:stä.

Chilen-vuodet ovat teoksen vahvinta osuutta. Ne nostavat esiin Lysa-vaimon keskeisen roolin diplomaatin puolisona. Chileä seurasivat suurlähettiläsvuodet Iranissa, Etelä-Afrikassa ja Kreikassa. Iran oli rankin. Siellä Brotheruksella todettiin aivokasvain. Lysa oli menettää henkensä ohjusiskussa.

Teos on paikoin hajanainen, mutta Houni on tehnyt ison työn, ja se näkyy. Salattua diplomatiaa piirtää puolen vuosisadan kaaren suomalaisen diplomatian historiaa.

Lukija jää silti miettimään, miltä on tuntunut toimia työnantajaansa vastaan voidakseen pelastaa suuren määrän ihmisiä. Suomessa siitä ei kiitosta herunut.

Houni on haastatellut Brotherusta yli 50 kertaa. Kohtaamisia ja haastatteluhetkiä avaamalla olisi ehkä voinut päästä yksityisen Tapani Brotheruksen iholle.

Pirjo Houni: Salattua diplomatiaa. Tapani Brotheruksen tarina. 319 s. Siltala, 2021.

Valinnat
tietokirja

Kino-Suomi on elämäntyön kokoinen teos elokuvien esittämisen historiasta.

Elokuva

kuvataide

Kuvittaja Brooklynista teki Pori Jazz 2022 -julisteen.

levy

näyttelytärpit

Sisältö