Kirja-alalla näkyy yksi kirkas toivonkipinä: ”Äänikirjoilla on mahdollisuuksia tulevaisuudessa”

Menestys on jakautunut epätasaisesti kustantamojen kesken – Savukeidas lopetti toimintansa.

äänikirjat
Teksti
Riitta Kylänpää
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

”Savukeidas ei ole koskaan tuottanut voittoa”, toteaa Ville Hytönen, joka on juuri lopettanut 17 vuotta sitten perustamansa kustantamon toiminnan. ”Tai voi olla, ette teemme jotain kiinnostavia teoksia silloin tällöin. Ehkä omia lastenkirjoja.”

Mutta ei 39:ää nimikettä, kuten Savukeidas parhaana vuotenaan julkaisi. Runoteoksia, käännöslyriikkaakin enemmän kuin toiset kustantamot yhteensä. Myös muutaman vuoden takainen esseekirjojen buumi oli Savukeitaan rohkean kustannuspolitiikan ansiota.

”E-kirjojen julkaisemin ei ollut taloudellisesti järkevää. Äänikirjoilla on mahdollisuuksia tulevaisuudessa”, Hytönen summaa. Tampereelle Sanasato-kustantamon kanssa perustamansa Tulenkantajat-kirjakaupan omistajat myivät jo vuosia sitten Teokselle.

Oma kustantamo oli Hytöselle intohimoprojekti, mutta ”jos ei omista kirjakauppaketjua ja tukkumyyjää, tuulimyllyjäkin vastaan on helpompi taistella”.

Tukkumyyjät myyvät kirjat kirjastoille, mutta kirjastomyynti on laskenut koko kuluvan vuosikymmenen ajan. Koko kirjamyynti on ollut alamäessä.

Tänä vuonna Hytöseltä ilmestyy kymmenen omaa kirjaa – kaikki eri kustantamoilta. Hän uskoo, että kirjoja julkaistaan tulevaisuudessa ehkä jopa enemmän kuin nyt, mutta ”rikastumaan niillä ei pääse”.

Britanniassa ja Yhdysvalloissa kirjojen myynti on kääntynyt taas kasvuun.

“Kyllähän tulevaisuus voisi näyttää paremmaltakin”, sanoo tietokirjoihin keskittyneen Docendon kustantaja Juha Virkki.

Virkki on tehnyt laskelmia Kustannusyhdistyksen tietojen pohjalta. Niiden mukaan tietokirjojen myynti on pudonnut euroissa laskettuna reilussa vuosikymmenessä jopa kolmanneksella. Docendo on kuitenkin ”uinut vastavirtaan” eli ollut plussalla kaikki vuodet siitä lähtien, jolloin Docendon toimiva johto ja sijoittaja ostivat sen Sanomilta vuonna 2011.

”Viime vuosi oli ennätysvuosi liikevaihdossa. Teimme hyviä kustannuspäätöksiä.”

Docendo tekee kaikki tekstivetoiset kirjansa myös e-kirjoiksi, mutta Virkki ei usko sähköisten kirjojen myynnin merkittävään kasvuun. Sen sijaan äänikirjojen myynti lähti vahvaan nousuun viime vuonna, ”kasvu on mitattavissa kolminumeroisella luvulla”.

 ”Äänikirjaa voi kuunnella silloin, kun ei voi lukea. Jos e-kirjasta voisi siirtyä suoraan samaan kohtaan äänikirjassa, kuluttaja olisi tyytyväinen.”

Britanniassa ja Yhdysvalloissa kirjojen myynti on kääntynyt miinusmerkkisten vuosien jälkeen taas kasvuun.

”Painetun kirjan on oltava kaunis esine, tunnuttava ja vaikka tuoksuttava hyvältä.”

Tietokirjapuolella suuntaus on kevyempään. Nopeasti tehtyjä henkilökuvia ja elämäntaito-oppaita. Mindfulness-kirjoja, kuten muitakin tietokirjoja, laidasta laitaan, kevyitä markettioppaita, syvällisempiä kirjakauppakirjoja, Virkki luettelee.

Uutta ovat ”vertaistukikirjat”, esimerkkinä Docendon kustantama Selviytyjät, jossa ihmiset kertovat, kuinka selvisivät musertavista iskuista, kuten syövästä, lapsen menetyksestä, erilaisista riippuvaisuuksista.

”Kirjojen on kosketettava tunteita, ei vain järkeä. Kerronnallisuus korostuu myös tietokirjoissa, niiden on oltava samaan tapaan hyvin kirjoitettuja kuin kaunokirjojenkin, faktojen luettelointi ei riitä.”      

 

Otavalle viime vuosi oli ”kaikkien aikojen kirjavuosi”. Kasvua oli  sekä kaunokirjallisuudesta, lasten- ja nuortenkirjallisuudesta sekä tietokirjallisuudesta.

“Yhteensä 15 prosesnttia”, kertoo Otavan toimitusjohtaja Pasi Vainio. Otavan syksyn myyntihitti Mauri Kunnaksen Koivumäen Suomen historia myi yli 160 000 kappaletta. Myös ääni- ja e-kirjojen myynti kasvoi, mutta niiden osuus kokonaispotista on edelleen vain neljä prosenttia, Vainio kertoo.  

Viime vuonna myös käännetty kaunokirjallisuus oli hyvässä vedossa, mutta ilmaiseksi menestys ei tullut. Tammi toi Suomeen puolenkymmentä nimekästä kirjailijavierasta Paul Austerista Orhan Pamukiin.  “Vierailut onnistuivat hyvin, ja se näkyy myynnissä”, kertoo Tammen kustannusjohtaja Outi Mäkinen.

Tammen kotimainen hitti oli Leena Lehtolaisen Maria Kallio-sarjan Viattomuuden loppu.

”Sarjat vetävät hyvin myös äänikirjoissa. Olemme saaneet sitä kautta uusia lukijoita kirjoille”, Mäkinen arvioi.

Mäkinen uskoo, että äänikirja teki läpimurron viime vuonna ääni- ja e-kirjoja välittävien BookBeatin ja Storytelin ansiosta. Ruotsalainen Storytel aloitti toimintansa Suomessa vasta viime vuonna, ja se näkyi heti äänikirjojen menekissä.  

 

Kirjastot ovat olleet perinteisesti tärkeitä kirjojen ostajia, mutta monissa kunnissa on edelleen säästettävä ja säästöt kohdistetaan helposti kirjoihin, harmittelee BTJ Finlandin toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

BTJ vastaa kirjastojen kirjavälityksestä kahden muun toimijan, Booky.fi:n ja Kirjavälityksen kanssa. Ruotsalainen BTJ siirtyi viime vuonna suomalaisen Booky.fi:n omistukseen, mutta toimii toistaiseksi itsenäisenä yksikkönä.   

”Kunnat ostavat kirjat välittäjiltä ja siitä järjestetään julkinen hankintakilpailu. Avoin kilpailu ei voi koskaan olla kultakaivos”, Jaakkola toteaa. Välittäjä ei voi vaikuttaa kirjastojen kirjavalintoihin, vaan kirjastot hankkivat mitä haluavat.

Jaakkola uskoo, ettei lukeminen lopu, ”mutta en lähtisi nousuakaan ennustamaan tässä vaiheessa”. Kirja kilpailee muiden vapaa-ajanviettotapojen kanssa.

 

Suomen Kuvalehti kuuluu samaan Otava-konserniin kuin Otava ja Suomalainen kirjakauppa.