Kiivas romaani orjuudesta – Yaa Gyasi vie pahuuden juurille

Arvio: Kirjailija antaa henkilöidensä tarkkailla huolellisesti ihonvärejä.
Kirjat 28.5.2017 14:34

Yaa Gyasi: Matkalla kotiin. Suom. Sari Karhulahti. 380 s. Otava, 2017.

Kalifornianghanalaisen Yaa Gyasin Matkalla kotiin on niitä teoksia, joiden päällyspaperiin maailmalta löydetyt ylenpalttiset kehut ovat omiaan saattamaan epäluulon valtaan

Onko tämä nyt tosiaan hypnoottinen ja unohtumaton, häikäisevä ja sykähdyttävä?

Vaikka luvattuja häikäistymisiä ei esiintyisi, romaani pystyy kiinnostamaan ja liikuttamaan

Orjuuden toteuttamisesta ja rasismin vaiheista ja vaikutuksista Gyasilla on runsaasti sellaista tietoa ja näkemystä, joka on kaukaiselle lukijalle uutta. 1700-luvun Ghanasta alkava kertomus jakaa henkilöidensä suvun kahtia: osa jää Afrikkaan, osa rahdataan Yhdysvaltoihin.

Kumpikaan asuinympäristö ei takaa onnellista tai onnetonta elämää.

”Pahuus synnyttää pahuutta”, puhuu viisas afrikkalainen vanhus. Hän tietää, että maailman pahuus on alkujaan jokaisen oman kotiin pesiytynyttä pahuutta, kenen tahansa kultarannikkolaisen tai valkoihoisen harjoittamaa vääryyttä.

Yaa Gyasi on ottanut kuvattavakseen pitkän ajanjakson, laajan palasen maailmaa, rankkoja historian vaiheita, moninaisia kulttuureja, hyvinkin erilaisia persoonia. Hän antaa henkilöidensä tarkkailla huolellisesti ihonvärejä.

Brittiupseerilla on hiukset kuin puun kuori sateen jälkeen, mutta valkoisten miesten ihoa ei voi kuvailla minkään puun, pähkinän tai maalaadun väriseksi.

Baltimoren kadulla kulkevan naisen iho näyttää kermalta, johon on pudonnut tippa kahvia.

Hiilikaivosten ulkopuolella nähdään toinen nainen, jonka iho on musta kuin puuvillapensaiden oksat. Ehkä tästä on kotoisin idea eleganttiin kanteen, joka supistaa romaanin puuvillapelloilla seisoskeluksi.

 

 Yaa Gyasi: Matkalla kotiin. Suom. Sari Karhulahti. 380 s. Otava, 2017.