Noita kirjailijaksi

Rose on poissa on Katja Ketun ilmaisun juhlaa.

Romaani 02.11.2018 06:00
outi hytönen
Katja Kettu: Rose on poissa. 284 s. WSOY, 2018.
Katja Kettu: Rose on poissa. 284 s. WSOY, 2018.

Fintiaanien eli suomalaisten ja Pohjois-Amerikan intiaanien yhteisten jälkeläisten tarinat inspiroivat Katja Kettua vielä yhteistyössä Meeri Koutaniemen ja Maria Seppälän kanssa tehdyn tietokirjan (Fintiaanien mailla, 2016) jälkeenkin.

Tuloksena on romaani Lempistä, hänen kadonneesta intiaaniäidistään Rosesta ja muistisairaasta suomalaisisästään Ettusta Minnesotan perukoilla. Ettu on alkanut 45 vuoden katkon jälkeen muistaa. Kuusikymppinen Lempi palaa kotipaikalleen selvittämään äidin mystistä katoamista. Reissu palauttaa perhetragedian ohella mieleen toteutumattoman rakkauden Jim Harmaaturkin kanssa.

Kerronta etenee Rosen Lempille ja Lempin Jimille kirjoittamien kirjeiden varassa. Lukija pääsee tapahtuneesta kärryille samaa tahtia Lempin kanssa. Loppua kohti romaani tuntuu pitkitetyltä, mutta Ketun omaleimaisesta ja täyteen ladatusta kerronnasta nauttii pysähtyneemmänkin juonen kera.

Katja Kettu on noita kirjailijaksi. Hän taivuttaa suomen kieltä niin mielikuvituksellisiin muotoihin, että teksti on kuin tarinan esiin loitsimista.

Pinnan alla kytee koko ajan pohjoisen elämän syke, pidätelty liekki hillityn kuoren takana: ”Minulla oli villi, irtonainen olo, teki mieli rikkoa ikkuna nyrkillä, työntää pää ulos ja ulvahdella”, kuvaa jatkuvaa jännitettä himojen ja sopivan välillä.

Paikoin halut ja salaisuuksien paljastuminen purkautuvat huikaiseviksi näyiksi.

Perhetarina nostaa esiin intiaanien sorron, maiden menetyksen siirtolaisille ja eri etnisten ryhmien kokemat identiteettiongelmat. Rujon ja kauniin, suomalaisen ja vieraan, myyttisen ja historiallisen yhdistelmä on jälleen taipunut Ketun näppäimistöllä komeaksi kokonaisuudeksi.

Valinnat
runot

Runosyksyn klassikkokäännökset tulevat Kiinasta ja Italiasta.

Tietokirja

Historiikki esittelee kristillisen päihdetyön konkareita.

tietokirja

Professori Jordan B. Peterson on kiistelty Youtube-tähti, joka huhuilee yksilönvastuun perään.

Tietokirja

Donnerit puhuvat enemmän ohi kuin kohti.

musiikki

Trad.Attack! teki kansanmusiikista trendikästä.

sarjatärpit

Maniac on syksyn skitsofreenisin sarja.

Sisältö