Esikoisen vuosi

Sivuhenkilö riisuu kirjailijalta kruunun.

Romaani 09.03.2018 06:00
Herman Raivio

Saara Turunen: Sivuhenkilö. 236 s. Tammi, 2018.

Saara Turusen toisessa romaanissa seurataan esikoiskirjailijan elämää yhden vuodenkierron ajan. Sivuhenkilö alkaa teoksen julkaisusta ja päättyy sen palkitsemiseen. Sitä voi halutessaan lukea kirjailija ja teatterintekijä Saara Turusen autofiktiona.

Vuoteen sisältyy luultua enemmän hiljaisuutta ja yksinäisyyttä. Heikko usko itseen horjuu entisestään, kun ihmisiä kiinnostaa vain kuinka paljon kirja on myynyt. Ehkä kertojastakin tulee säälittävä vanha nainen, joka ei menesty taiteessa eikä rakkaudessa.

Kun kirjan arvostelu viimein ilmestyy maan suurimmassa lehdessä, kertoja romahtaa. Mieskriitikko on lukenut aivan väärin ja mitätöi kaupan päälle: ”On kuin kirjani päältä olisi kävelty likaisilla kengillä.” Jakso näyttää tahalliselta tai tahattomalta parodialta kirjailijasta, joka ei pääse kritiikistä millään yli.

Naistaiteilijoiden huono kohtelu suututtaa yleisemminkin. Omasta elämästään kirjoittavaa naista ei arvosteta, toisin kuin kansakunnan tilasta tarinoivaa miestä. Huomio on osuva ja sitä olisi voinut pohtia perusteellisemminkin.

Kertojaa vaivaa myös tavallisuuden tukahduttava paino. Aihetta pohdittiin jo Turusen esikoisessa Rakkaudenhirviössä ja näytelmässä Tavallisuuden aave. Tavallisuutta ei pääse pakoon kirjailijoidenkaan kanssa.

Parasta romaanissa onkin juuri kirjallisuuspiirien kuvaus. Suuret odotukset luhistuvat suureen tylsyyteen, mutta asiaa ei käsitellä tylsästi. Eräs kirjailija herättää halun heittää hänen kirjansa nuotioon ja nauttia ainoastaan siitä lämmöstä, jonka ne tuottavat palaessaan poroksi.

Turusella on taito upottaa lukija Sivuhenkilöön, eikä siihen tarvita muuta kuin vetovoimainen kertoja. Sellainen, joka katsoo maailmaa kalsealla inholla, eritoten itseään.

Valinnat
ELOKUVA

Suomen hauskin mies ei ole filmattua teatteria, päinvastoin.

Kuvataide

Adel Abidin haastaa voittajien totuudet.

Sarjatärpit

Elokuva

Tanskalaiskomedia leikkii parisuhteen rooleilla.

TIETOKIRJA

Walter de Camp kuoli vuosi sitten. Hän ei halunnut jälleensyntyä intialaiseksi kissaksi.

Sisältö