Elokuva on kallista

Elokuvasäätiön tuella -kirja on Kinnusen merkittävin tähän mennessä.

tietokirja 03.01.2020 06:00
jussi karjalainen
Kalle Kinnunen: Elokuvasäätiön tuella. Suomalaista elokuvaa tekemässä 1969–2019. 156 s. SKS, 2019.
Kalle Kinnunen: Elokuvasäätiön tuella. Suomalaista elokuvaa tekemässä 1969–2019. 156 s. SKS, 2019.

Suomen elokuvasäätiö on 50 vuotta ohjaillut tukipäätöksillä elokuvatuotannon suuntaa. Uudessa menestyskierteessä tuntuu kai käsittämättömältä, että valtiollisen tukisäätiön perustamisen alla valmistui 1967 vain nihkeät kolme uutta elokuvaa.

Kirjan kokoinen pohdiskelu on tarpeen. Kriitikko Kalle Kinnunen selvittää Suomen elokuvasäätiön vaiheet niin maukkaasti ja samalla tiiviisti, että kirja on kirjoittajan tähän mennessä merkittävin. 2000-luvun elokuvantekoa likeltä seuraava Kinnunen ei aiemmin ole yrittänyt kokonaiskuvia kotimaisen elokuvan historiallisista linjoista. Se sujuu erinomaisesti. Kansi on kuin ujossa virastohistoriikissa, mutta tarinat kaikkea muuta kuin valjuja.

Aina moni jää ilman tahtomiaan rahoja, intohimot ovat roihunneet.

Briljanttien ja rehellisten lausuntojen kudelmassa on esimerkiksi terveiset Marianne Mölleriltä, joka oli eräs vaikeuksissa seilanneista säätiön johtajista: ”Elokuvasäätiö oli lihaliemikuution kaltainen tiivistelmä koko alan ongelmista ja kieroudesta.”

Kari Kyrönseppä muistaa massiivisen painostuksen ja Kari Uusitalo viidakkosodan. Nykyjohtaja Lasse Saarisesta ei tunnu samalta. Elokuvasäätiön tuella -teoksesta erottuvat terävinä syyt, miksi teatteriensi-iltojen määrä on kasvanut neljäänkymmeneen vuodessa. Tuottajan roolin ammattimaistuminen on tärkein palanen.

Käänne tuotannon uuteen kukoistukseen oli 1999 ja tarkemmin tammikuu. Häjyt ja Rukajärven tie saivat ensi-iltansa samassa kuussa. Johtaja Jouni Mykkäsen ja tuenjakaja Erkki Astalan lääkkeet monipuolistumiseksi purivat.

Mykkänen haaveili kymmenen prosentin katsojaosuutta kotimaisille, mutta saavutti 25 prosenttia. Nyt 25 on usein normilukema.

Valinnat
novelleja

Esikoiskirjailija kartoittaa ruumiillisuuden ja seksuaalisuuden oikukkaita maastoja.

Esseitä

Antti Arnkil ei ole koskaan pilkallinen tai hyökkäävä – silti hänen katseensa ei ole kritiikitön.

Sarjakuvat

Maalarisiskojen lisäksi sarjakuvatärpeissä on Sosialisti ja nihilisti -kirja, jossa miestaiteilijat eivät pääse sodasta eroon.

musiikki

Ludwig van Beethovenin juhlavuosi on alkanut.

musiikki

Talking Headsin avainvedot säväyttävät uusina sovituksina.

Muotoilutärpit

Muotoilutärpeissä myös punottuja koreja ja laukkuja sekä niskatyyny.

Sisältö