Ihana, kitkerä nautintoaine

Kahvia on syytä tarkastella nopeasti katoavana luonnonvarana.

Tietokirja & Ihmiset 10.08.2018 06:00
Matti Komulainen Matti Komulainen

Lari Salomaa ja Petri Leppänen kirjoittivat kahvista. © marjo tynkkynen

Arktisen vyöhykkeen Suomessa kulautellaan eniten maailmassa kahvia, kaukana tropiikissa kasvavaa nautintoainetta.

Väittämä on totta ja samalla harha, kertoo tuore tietoteos Kahvivallankumous.

”Emme suinkaan juo kaikkea kahvia, jonka valmistamme”, kiteyttää 20 vuotta kahvialalla työskennellyt Lari Salomaa, toinen kirjan tekijöistä. ”Suuri osa päätyy viemäriin, sillä maksamme kahvista vähemmän, mikä sen hinta kuuluisi olla, jos asiat olisivat reilummalla tolalla.”

Toinen Kahvivallankumouksen kirjoittaja on kustannuspäällikkö ja tietokirjailija Petri Leppänen. Kolme vuotta kestänyt työprosessi mullisti perusteellisesti Leppäsen käsitykset kahvista.

”Opin vasta matkan varrella, kuinka isoista asioista joka-aamuisessa kahvikupillisessamme on kyse. Tajusin, että tälle vallankumoukselle on totisesti tilausta.”

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Sisältö