Kotikortteli  pysyy ihmisessä

Kadonneen lapsen tarina pitää otteessaan.

Romaani 16.11.2018 06:00
markus ånäs

Elena Ferrante: Kadonneen lapsen tarina. Suom. Helinä Kangas. 512 s. WSOY, 2018.

Ystävä on kadonnut ja vieläpä pyyhkinyt kaikki muistot itsestään, hävittänyt vaatteet ja tavarat ja vieläpä leikannut itsensä pois valokuvista. Lilan provokatiivinen temppu suututtaa Elena Grecon vihaiseksi, joka alkaa kuin kostoksi kirjoittaa elinikäisestä ystävyyssuhteesta: ”Katsotaan, kuka tällä kertaa vetää pidemmän korren.”

Näin käynnistyi nimimerkin suojissa kirjoittavan Elena Ferranten neliosainen romaanisarja. Viimeinen teos, Kadonneen lapsen tarina, on vihdoin ilmestynyt kauniisti suomennettuna.

Elenan ja Lilan tarina laajenee yli henkilökohtaisen. Käsitellyksi tulevat Italian politiikan kuohunta, feminismi, yliopistolaitos, mafia ja sukujen voima. Mutta myös ystävyys lapsuudessa, teineinä, nuorina aikuisina, äiteinä ja lopulta vanhuksina. Lukija kuljetetaan sodanjälkeisestä ajasta pitkälle 2000-luvulle.

Kirjasarjan suosio on helppo ymmärtää. Tarina on monitahoinen kuin elämä. Ferrante hurmasi paatuneenkin lukijan viimeistään toisessa osassa.

Kadonneen lapsen tarina saa ihmettelemään, kuinka vetävää, sivuja käännättävää kirjallisuutta on mahdollista tehdä ilman rikoksia tai trillerin tehokeinoja, näennäisesti aivan arkisista asioista.

Pohjimmiltaan kyse on identiteetistä ja juurista. Onko ihmisen mahdollista jättää kotikortteli? Osa ansiosta kuuluukin Napolille, jossa vierailu on päätä pyörryttävä kokemus. ”Ei ole toista kaupunkia, josta lähtee niin paljon ääntä ja melua kuin Napolista”, Ferrante kirjoittaa Kadonneen lapsen tarinassa, eikä ole väärässä.

Valinnat
tietokirjat

Nyt avataan rikosuutisten, Venäjän tilanteen ja Ultra Bran taustat.

MUSIIKKI

Sinfoniaorkesteri säestää Esko Valtaojan tiedettä.

elokuva

Näyttelijät avautuvat hauskassa metaelokuvassa.

pamfletti

Esseisti Antti Nylén on hengen aristokraatti, joka katsoo olevansa kerjäläinen.

tv-sarja

Elena Ferranten HBO-versio hakee vielä ääntään.

muotoilutärpit

Sisältö