Joyce Carol Oates on kirjoittanut kymmeniä romaaneja laadun kärsimättä – ”Työetiikan käsite opettiin minulle jo lapsena”

Tunnetulla yhdysvaltalaiskirjailijalla on monet eri kasvot. Miksi hän kirjoittaa niin viiltävän julmia kirjoja?
Kirjat 20.6.2020 14:59
Samuli Knuuti
Joyce Carol Oates.
Joyce Carol Oates. © Alessia Paradisi / SGP / MVPhotos

Joyce Carol Oates on Yhdysvaltain tunnetuimpia kirjailijoita. Oates tunnetaan myös erittäin tuotteliaana. Hän on julkaissut kymmeniä romaaneja, novelli- ja runokokoelmia, näytelmiä sekä esseitä. Samuli Knuuti haastatteli Oatesia Parnasso-lehden numeroon 3/2020. Suomen Kuvalehti julkaisee artikkelin kokonaisuudessaan.

 

Sähköpostihaastattelu Joyce Carol Oatesin, 81, kanssa on typerryttävä haaste. Kuinka tällaisen naisen voi tiivistää muutamaan kysymysterttuun? (Vaikka toisaalta, eikö niin voi kysyä kenestä hyvänsä meistä?) Yritettävä kuitenkin on, joten siksi huhtikuun puolivälissä lähetin hänelle agentin kautta kaksitoista kysymysrypästä.

Vaikka Oates on innokas ja usein myös hyvin yhteiskunnallinen twiittaaja (tai ehkäpä juuri siksi), agentti kieltää poliittisten kysymysten esittämisen. Saamistani vastauksista onkin poistettu välistä kysymykseni yhdysvaltalaisten teollisuuskaupunkien tulevaisuudesta, josta Oates on kantanut huolta teoksissaan jo kauan ennen Trumpia.