Eikö muilla ole ikää

Vihainen leski taistelee 74-vuotiaiden oikeuksista.

ROMAANi 20.04.2018 06:00
KAISA NEIMALA

Ne lukijat, jotka kuuluvat Minna Lindgrenin Ehtoolehto-trilogian ystäviin, ystävystyvät varmasti myös Vihaisen lesken kanssa. Romaanissa on samaa huvittamisvoimaa. Lindgren löytää elämästämme koomisia yksityiskohtia ja sanoo ne nopeasti ja hauskasti; vitseihin ei jäädä sutimaan ja selittelemään, vaan kertoja luottaa siihen, että idea on kerralla ymmärretty.

Ja kerralla ymmärrettävää naurettavaa vanhojen syrjimistä kertomukseen on riittänyt, sellaistakin, jota itse vanha syrjittävä ei ole huomannut, vaikka monenlaista toki on. Enpä ole arvannut, että voisin kimpaantua esimerkiksi ilmaisusta ”ikäihminen”. Lindgrenin päähenkilökolmikon Pike suuttuu ilmeikkäästi kaikesta ikään viittaavasta. ”Meitä sanotaan ikäihmisiksi! Niin kuin muilla ei ikää olisi ollenkaan!”

Piken, Hellun ja kertojan Ulla-Riitan, tämän vihaisen lesken, tarina alkaa miehenmetsästysseikkailuista. ”Sen kun nautitaan ja naidaan!” Seikkailuja kannustaa iloinen alkoholinkäyttö. Sikäli teoksen kansi osuu lähelle oikeaa. Tosin sen samppanjalasissa lekotteleva, toista samppanjalasia heristävä daami vie sen verran vinoon että humala näyttää olevan pääpyrkimys. Ei ole. Pääpyrkimys on – niin kuin tyttökirjoissa anno dazumal – rakastuminen. ”Me olimme sama sielu, jos sieluja ylipäätään oli.”

Valinnat
ROMAANI

Uneksijat politiikan puristuksessa.

Kuvataide

Yhden dollarin postikortteja myynyt Jean-Michel Basquiat on Amerikan arvokkaimpia taiteilijoita.

Romaani

Tavallisia neurooseja voi kuvata epätavallisesti.

romaani

Rakkaus ja kapina kohtaavat vuonna 1905.

romaani

Johannes Anyurun kertomus tulevasta Ruotsista on uhkayritys, joka onnistuu.

musiikki

Laurie Anderson teos syntyi hirmumyrskystä.

Sisältö