Toistaiseksi täällä

Donnerit puhuvat enemmän ohi kuin kohti.

Tietokirja 02.11.2018 06:00
niina holm
Rafael ja Jörn Donner: Ennen kuin olet poissa. Suom. Laura Jänsiniemi. 190 s. Teos, 2018.
Rafael ja Jörn Donner: Ennen kuin olet poissa. Suom. Laura Jänsiniemi. 190 s. Teos, 2018.

Ei ole mikään ihme, että Rafael Donner (s. 1990) peilaa itseään kuuluisaan isäänsä liki pakkomielteisesti. Jörn Donner (s. 1933) on kiistelty ja näkyvä renessanssihahmo: kirjailija, elokuvantekijä, maailmanmies. Mammutti.

Rafael Donnerin esikoisteos, esseekokoelma Ihminen on herkkä eläin, ilmestyi alkuvuodesta. Uudessa keskusteluteoksessa Ennen kuin olet poissa isä ja poika Donner ovat peruskysymysten äärellä. He käyvät kirjeenvaihtoa ajanjaksolla, johon osuu skandaaleja, kirjoja ja henkistä krapulaa.

Isää kismittää tuoreen romaanin vastaanotto Suomessa. Poikaa ahdistaa esseekokoelman tuoma julkisuus. Onko kiinnostus aitoa vai kuuluisasta isästä johtuvaa? Julkisen näkymisen ja itsensä paljastamisen teemat toistuvat. Osuudet ovat kirjeiden mehuttominta antia.

Onneksi päästään lukemaan myös perhesiteistä, juurista ja kirjoittamisesta. Minuudesta, kaiken tarkoituksesta. Kuolema kulkee tummana, ratkaisevana lankana halki teoksen. Tietyt asiat on syytä sanoa ennen kuin vanhempi on poissa. ”Minäkin teen kuolemaa, mutta en siinä määrin kuin sinä”, poika avaa. Isä ei suostu poistumaan, mutta vanhuuden todellisuutta ei käy kieltäminen. ”Kusettaa ihan liian usein.”

Pojan kirjeitä leimaavat ajasta nousevat huolet, suurimpana kysymys miehenä olemisesta. Isän sukupolvi on ollut melko sokea moninaisuudelle, vallalleen ja etuoikeuksilleen. Isä ohittaa keskustelun toksisesta maskuliinisuudesta. Sen sijaan hän räväyttää esiin oman feminiinisen puolensa, halunsa pukeutua naisten vaatteisiin.

Donnerien keskustelu on paljaudessaan välillä kiusallinen. Paljon sanotaan ohi. Pojan kirjeissä välähtää kuitenkin herkkyyttä ja näkemyksellisyyttä, joka perustelee teoksen olemassaolon. Tärkeintä on yritys, jatkuva dialogi. ”Ja häpeä sille joka luovuttaa.”

Valinnat
runot

Runosyksyn klassikkokäännökset tulevat Kiinasta ja Italiasta.

Romaani

Rose on poissa on Katja Ketun ilmaisun juhlaa.

Tietokirja

Historiikki esittelee kristillisen päihdetyön konkareita.

tietokirja

Professori Jordan B. Peterson on kiistelty Youtube-tähti, joka huhuilee yksilönvastuun perään.

musiikki

Trad.Attack! teki kansanmusiikista trendikästä.

sarjatärpit

Maniac on syksyn skitsofreenisin sarja.

Sisältö