Vaaran vuoret

Vaellusreitillä henkensä uhalla.

ROMAANI 09.02.2018 06:00
KAISA NEIMALA
Jari Järvelä: Se ken tulee viimeiseksi. 270 s. Tammi, 2017.
Jari Järvelä: Se ken tulee viimeiseksi. 270 s. Tammi, 2017.

Se, ken tulee viimeiseksi, tietää, että hänestä piti tulla rikas ja rakas. Ainakin hänestä tulee pelästynyt, eikä ihmekään – Jari Järvelä kuljettaa vaeltajajoukkonsa läpi uhkaavan maaston, pelottavien säiden ja murhaavien hyökkäysten. Rahapalkinnon toivossa taivalletaan Korsikan vuorilla vaikeaa ja vaativaa vaellusreittiä.

Kustantaja luonnehtii romaania hykerryttäväksi yhdistelmäksi Agatha Christien dekkaria Eikä yksikään pelastunut ja James Dickeyn Syvää jokea.

Christien kanssa yhtäläisyyttä on perusasetelmassa: kootaan kymmenen henkilöä, jotka vähenevät kertomuksen mittaan erilaisin väkivaltaisin syin. Christie valitsi uhreiksi henkilöt, joilla kaikilla oli taustalla tappamista; Järvelän vaeltajien elämä on kenellä milläkin tavoin vaatimattomasti sotkuinen. Kuolemisen tavat Järvelä osaa etevästi vaihdella; hänen aikaisemmissa romaaneissaan on usein ollut keskellä rauhallista proosaa erittäin vaikuttavia väkivaltakohtauksia. Niitä en nimittäisi hykerryttäviksi, niin kuin en tätäkään tarinaa. Tai sitten en tiedä mitä hykerryttävä tarkoittaa.

Valinnat
Kuvataide

Berlinde De Bruyckere ei teurasta hevosia taiteen vuoksi.

Teatteri

Shakespeare-komedia huvittaa tasapaksusti.

ELOKUVA

Rakkaudettomuus näivettää porvarissukua.

Levytärpit

Romaani

Heidi Köngäs yhdistää historiaa ja nykypäivää.

Avainsanat
Sisältö