Pallon herralla on ote myös maapallosta

Läjä Äijälä ja Petter Northug ovat elämäkerran arvoisia oman tiensä kulkijoita.

tietokirjat 18.01.2019 06:00

Enemmän kuin urheilua

Jalkapalloon liittyy politiikkaa ja kansallismielisyyttä. Esimerkiksi katalonialaisseura FC Barcelonan tunnuslause on Més que un club, Enemmän kuin seura. Laji kiinnostaa presidenttejä ja kuninkaita, kommunisteja ja fasisteja. Valtiotieteen tohtori Vesa Vareksen Pallon herruus (Otava) käy läpi lajin sankariteot, poliittiset pelit sekä vilpit kabineteissa ja kentillä. Pallon herralla on parempi ote myös maapallosta.

Heikki Vento

 

Rosoinen suosikki

Terveet Kädet -punkyhtyeen perustaja Läjä Äijälä, 60, voitti Lapin Kansan vuosisadan lappilaisen äänestyksen. Rosoiset alakulttuurit avautuvat muusikko-sarjakuvataiteilija-kumifetisistin tarinassa, josta Katariina Vuoren huolella laadittu Läjä Äijälä – kulttibändien kuningas (Like) tekee helposti lähestyttävän. Outoa, sympaattista ja tinkimätöntä.

Lauri Lehtinen

 

Viimeinen repäisy

Juuri uransa päättäneen norjalaishiihtäjän elämäkerran Northug – Minun tarinani (suom. Ida Takala, Sirje Niitepõld, Otava) parhaita hetkiä ovat harjoitukset ja kisat. Hiihto on kivunsietolaji. Kun olo on jo sietämätön, tapahtuu ”pam” ja Petter Northug repäisee vielä kerran. Ylimielisistä tempuistaan tunnetun Northugin maine säilyy Jonas Forsangin teoksen sivuilla. Kilpakumppaneille ei juuri heru kehuja. Kohuttu kännikolari selostetaan lakonisesti.

Salla Vuorikoski

Valinnat
Esseekokoelma

Jukka Koskelaisen rocktekstit kaipaisivat vähän säröä.

levy

Don Johnson Big Band tyylittelee urautuneesti.

Elokuva

DocPoint-ohjaajavieras Helena Třeštíková saattaa tehdä yhtä dokumenttia vuosikymmenten ajan.

Tietokirja

 Näyttelijän elämäkerta saattelee piinaavan arvoituksen äärelle.

Elokuva

Viggo Mortensen esittää nyt amerikanitalialaista.

levytärpit

Reverend Horton Heatin rockabilly-kone ei hyydy.

Sisältö