Uteliaisuutta arkeen

tietokirja 07.06.2019 06:00
Virpi Alanen
Helen Czerski: Myrsky vesilasissa. Arkipäivän fysiikkaa. Suom. Mari Janatuinen. 332 s. Atena, 2019.
Helen Czerski: Myrsky vesilasissa. Arkipäivän fysiikkaa. Suom. Mari Janatuinen. 332 s. Atena, 2019.

Brittiläinen fyysikko ja tiedetoimittaja Helen Czerski osaa lumota nekin, joiden lempiaine ei koulussa ollut fysiikka. Hänen kirjansa on kaikille, jotka pohtivat teekupin spiraalia tai oluen vaahdon kuplia. Esikoisteos Myrsky vesilasissa on toimivaa ja monin paikoin humoristista kerrontaa, joka saa lukijan viihtymään tieteen äärellä.

Czerskin tiede on leikkisää, eloisaa ja ihmettelevää. Miksemme esimerkiksi ole tietoisempia sähkökentistä, joita me itse saamme aikaan? Czerski haluaa murtaa käsityksen siitä, että kotona tehtävät fysiikan kokeilut olisivat vain lasten ja nuorten puuhaa. Hän lietsoo uteliaisuutta arkeen. Hän kirjoittaa ensisijaisesti aikuisille, mutta kirja sopii nuorillekin.

Kirjassa selitetään havainnollisesti, miten molekyylit tönivät toisiaan ja vetävät toisiaan puoleensa. Kun ketsuppi ei tule pullosta. Kun sorsan jalkoja ei palele lumella. Kapillaari-ilmiö, resonanssi ja vastavirtalämmönsiirrin tulevat selitetyiksi yleistajuisin esimerkein.

Czerski keskittyy paljon arjen pieniin asioihin, mutta ei pelkästään niihin. Välillä hän kertoo kokemuksistaan Intian monsuunisateissa tai valtameren aalloissa. Siirtymät pienen ja suuren mittakaavan välillä ovat keskeinen osa Czerskin kirjan sanomaa. Jos nykymaailma tuntuu sekavalta ja liian muuttuvalta, on lohdullista muistaa, että maailma on täynnä kauniita toistuvia malleja, hän sanoo.

Czerskin kirja on fysiikkaan pohjaavaa elämänfilosofiaa, jonka keskiössä ovat kauneus, ilo ja uteliaisuus sekä niiden kautta löytyvä kriittinen ajattelu ja tiedon etsintä – sekä tavallinen ihminen kahvimukeineen. Kirjasta jää aktiivinen, todellisuutta taas hieman tarkemmin näkevä olo.

Valinnat
KUVATAIDE

romaani

CoDex 1962:n ilmaisuvoima lumoaa ja koettelee.

sarjakuva

Arvio: Jos ”tosielämän salaisuudet” perustuvat omiin kokemuksiin, aika ei ole kullannut muistoja.

Runotärpit

musiikki

Johanssonin heviveljekset löysivät isänsä klassikon.

lyhytproosaa

Sisältö