Vaatimattomat ja rohkeat

Mikä on hollantilaisen kasvatuksen salaisuus?

TIETOKIRJA 05.01.2018 06:00
KAISA NEIMALA
Rina Mac Acosta, Michele Hutchison: Maailman onnellisimmat lapset – Kasvatus hollantilaisittain. Suom. Terhi Vartia. 285 s. Siltala, 2017.
Rina Mac Acosta, Michele Hutchison: Maailman onnellisimmat lapset – Kasvatus hollantilaisittain. Suom. Terhi Vartia. 285 s. Siltala, 2017.

Yhdysvalloista ja Britanniasta uuteen maahan muuttaneet pikkulasten äidit päivittelevät sitä, miten lapset voivat kävellä kouluun ilman vanhempien vartiointia, miten lapset saavat pyöräillä keskenään tai itsekseen. Miten yllättävä on maa, jossa lapsi leikkii pihamaalla ja vaikka vanhempi ei valvo vieressä, kukaan ei soita poliisia apuun.

Tämä ihmeellisten vapauksien maa on Hollanti, johon avioliitto on juurruttanut englantilaisen ja aasialaisamerikkalaisen kirjoittajan. Heidän pyrkimyksenään on kertoa, miten kasvavat ”maailman onnellisimmat lapset”. Sen he kuvaavat runsain kokemuksin ja loppumattomin sitaatein.

Maailma tarkoittaa tässä ns. varakkaita teollisuusmaita. Unicef-raportissa vuodelta 2013 Hollanti sijoittui ykköseksi lasten hyvinvoinnin vertailussa. Kirjoittajat toteavat järkyttyen mutta yllättymättä, että Iso-Britannia ylsi sijalle 16 ja Yhdysvallat sijalle 26. Suomen sijoitus oli neljäs. Oletan, että suomentaja lisäilee tekstiin Suomi-mainintoja – kasvatustutkimuksissa Suomella on taipumus sijoittua lähelle Hollantia.

Valinnat
HiSTORIA

Yleisurheilun unohdettua historiaa kirjoitetaan Suomessa.

MUSIIKKI

Kerkko Koskisesta on moneksi.

PELiT

Viime vuoden parhaat pelit veivät satujen sisään.

elokuvA

Viulisti on varmaotteinen esikoiselokuva.

VEHJETÄRPIT

Sisältö