Evoluutiobiologiaa ja läpsäys takamukselle

Professori Jordan B. Peterson on kiistelty Youtube-tähti, joka huhuilee yksilönvastuun perään.

tietokirja 02.11.2018 06:00
Jyrki Alenius
Jordan B. Peterson: 12 elämänohjetta. Suom. Tero Valkonen. 461 s. WSOY, 2018.
Jordan B. Peterson: 12 elämänohjetta. Suom. Tero Valkonen. 461 s. WSOY, 2018.

Neuvostoliiton propaganda koristaa Jordan B. Petersonin (s. 1962) kotia. Kanadalainen psykologian professori ei kuitenkaan ole kommunisti. Äskettäin suomennetun 12 elämänohjetta -teoksen johdannossa kerrotaan Petersonin haluavan sisustuksellaan muistuttaa itseään siitä, että utopian nimissä on murhattu yli sata miljoonaa ihmistä.

Youtube-tähti Petersonin mukaan yliopistot ovat olleet pitkään – ainakin Pohjois-Amerikassa – vasemmistolaisesti ajattelevan älymystön kontrollissa, tuhoisin, vaikka ei sentään tappavin seurauksin. Ihmiset etsivät identiteettejään mitä ihmeellisimmistä paikoista, eikä kukaan ole tyytyväinen. Poliittinen korrektius kukoistaa totuuden kustannuksella.

Petersonin mukaan ranskalaisten Jacques Derridan ja Michel Foucault’n kaltaisten filosofien postmoderni haihattelu on johtanut kaiken relativisointiin ja totuuden käsitteen rappeutumiseen; miehet eivät saa olla enää miehiä, naiset naisia, eikä lapsiakaan saa enää kurittaa.

Historia-analyysistä voi helposti olla eri mieltä. Petersonin postmodernit konnat ovat lähinnä retorisia olkiukkoja, joiden filosofiaa sopivasti retostelemalla voi istuttaaa epäilyksen varjon akateemisen väen tieteellisen puolueettomuuden ylle.

Peterson tuntuu puolustavan vanhaa järjestystä, jossa valkoinen heteromies määrää ja muut vikisevät.

Ei siis ihme, että esimerkiksi äärioikeistolainen alt-right-liike on ehtinyt omia hänet profeetakseen. Se, että Peterson on toistuvasti irtisanoutunut alt right -liikkeen ideologiasta rasismeineen, ei tunnu haittaavan liikkeen petersonilaisia kannattajia.

 

Petersonin kulttuuriselitys on jännittävä sekoitus lähinnä jungilaista psykoanalyyttistä teoriaa ja evoluutiobiologiaa. Hyppäykset klassikoihin, kuten Dostojevskiin ja Solženitsyniin, antavat kehittelyille vankan rangan, johon kirjoittaja ripustaa omaelämäkerrallisia anekdoottejakin. Peterson tulkitsee myös mielellään Raamatun kertomuksia.

Sillisalaattimaisuudesta huolimatta 12 elämänohjetta on aivan luettava kirja, vaikkei sen kaikkia kehittelyjä ja johtopäätöksiä allekirjoittaisikaan. Maailmankuva on realistinen, jopa inhorealistinen. Henkisten raajarikkojen, joita kaikki enemmän tai vähemmän olemme, pitäisi Petersonin mukaan ensin selvittää oma päänsä ja siirtyä vasta sitten maailmanparannukseen. Ohje numero 6 kuuluukin: ”Järjestä omat asiat kuntoon ennen kuin kritisoit maailmaa.”

Petersonin arkkivihollinen on poliittinen korrektius. Suorapuheisuudessaan hän koettelee rajoja, joskus jopa lakeja ja menee kyllä välillä niiden ylikin. Esimerkkinä tästä käyvät Petersonin lastenkasvatukselliset ohjeet:

”Lasta voidaan pidellä varovaisesti mutta päättäväisesti olkavarsista, kunnes hän lakkaa pyristelemästä ja kiinnittää huomiota. Jos se ei johda mihinkään, lapsi voidaan ehkä kellistää vanhemman polvelle. Jos lapsi todella koettelee rajoja poikkeuksellisen rajusti, läpsäys takamukselle voi osoittaa, että hänestä huolta kantava aikuinen on tosissaan.”

 

Myönteistä Petersonin ajattelussa on se, että hän ei silittele lukijan päätä. Elämä on kärsimystä, maailma ei ole aina aurinkoinen paikka, kauhuja on korkeuksissa ja syvyyksissä. Ja silloin tällöin, vaikka ei aina, vastuu asiain huonosta jamasta saattaa olla yksilöllä itsellään.

 

Jordan B. Peterson esiintyy Helsingin Kulttuuritalolla (Sturenkatu 4) 4. ja 11. marraskuuta.

Valinnat
runot

Runosyksyn klassikkokäännökset tulevat Kiinasta ja Italiasta.

Romaani

Rose on poissa on Katja Ketun ilmaisun juhlaa.

Tietokirja

Historiikki esittelee kristillisen päihdetyön konkareita.

Tietokirja

Donnerit puhuvat enemmän ohi kuin kohti.

musiikki

Trad.Attack! teki kansanmusiikista trendikästä.

sarjatärpit

Maniac on syksyn skitsofreenisin sarja.

Sisältö