Rakkaus ja ihme

Helena Sinervo visioi yhdessä hetkessä kokonaisia maailmoja.

Runokokoelma 02.03.2018 06:00
Artemis Kelosaari

Helena Sinervo: Merveli. 72 s. WSOY, 2018.

Yksi havainto kasvaa lähes esseistiseksi runoproosaksi. Äly ja aistit kietoutuvat, tekstit vaeltelevat abstraktiuden ja metafyysisyyden sfääreissä ja silti pysyvät maassa kiinni konkretian kautta.

Tällä tavoin hätkähdyttävä on Helena Sinervo runoilijana, hieman samalla tavoin kuin Eeva-Liisa Manner. Sinervo voittikin toistakymmentä vuotta sitten Finlandian elämäkertaromaanilla Mannerista.

 

Sinervon edellisen runoteoksen Avaruusruusuja (2014) teemana oli masennus. Merveli hehkuu aivan toisenlaista tunnelmaa.

”Merveli” ei tarkoita mitään tai sitten mitä vain pienestä eläimestä johonkin virtaavaan. Juuri siksi se onkin mainio nimi kokoelmalle, joka näyttää kaiken yhdessä hetkessä ja koko maailman yksilössä.

Arkiset havainnot alkavat loistaa ihmeen tuntua. Ihmisten välisiä suhteita sävyttää yhä haikeus ja vaikeus, mutta niiden yli nousee toiveikkaasti rakkaus.

 

Teoksessa on mukana tasa-arvoisen avioliittolain kunniaksi kirjoitettu runo Se ympäröi teidät tuoksullaan, joka julkaistiin alun perin Helsingin Sanomissa. Kiinnostava on myös kaksiosainen Vanhat mestarit, jossa Sinervo muuntelee Mannerin ja muiden tekijöiden runojen nimiä runoiksi. Kuulostaa runokurssiharjoitukselta – tai vielä pahempaa, postmodernilta runoudelta – mutta Sinervo saa kokeilunsa aidosti soimaan.

Sinervon tekstit ymmärtää yhdellä lukemalla. Silti niitä voi lukea monta kertaa ja päästä joka kerta syvemmälle. Niin paljon runoilija vyöryttää assosiaatioita ja metaforia.

Sinervo pitää tämän kaiken kasassa, sellaisena jännitteisenä rakennelmana, jollainen moderni runo parhaimmillaan on.

Valinnat
SARJAKUVA

Lapsille julkaistaan niukasti laatusarjakuvaa. Onneksi on Benjamin.

Teatteri

Akse Petterssonin tulkinta nykyajasta järkyttää.

ympäristöTaide

Moderni Stonehenge vaihtui tuikitavallisiin kivenlohkareisiin.

ROMAANI

Veijariromaani pohtii Kekkoslovakian olemusta.

Sarjakuvatärpit

Sisältö