Harry Potter on nyt miljardibisnes – 20 vuotta sitten ensimmäisen kirjan ensipainos oli 500 kappaletta

Kirjailija J. K. Rowlingin omaisuuden arvoksi on arvioitu yli 720 miljoonaa euroa.
Kirjat 13.7.2017 07:32

© Janne Tervamäki

Alku oli vaatimaton.

Ensimmäisestä Harry Potter -kirjasta julkaistiin vain 500 kappaleen painos 26. kesäkuuta 1997 Isossa-Britanniassa. Bloomsbury-kustantamo oli maksanut kirjasta ennakkona 2 500 puntaa esikoiskirjailija Joanne Rowlingille.

Kirjasta tuli kuitenkin maailmanmenestys, ja Rowling kirjoitti sille kuusi jatko-osaa.

Harry Potter -nimisestä orpopojasta kertovia kirjoja on myyty noin 450 miljoonaa kappaletta 79 eri kielellä.

Nuorten velhojen kasvutarinasta ja seikkailuista Tylypahkan velhokoulussa on kirjojen lisäksi tehtailtu elokuvia, hittinäytelmä, erilaisia oheistuotteita ja teemapuisto.

Ensimmäisen painoksen kirjat ovat nyt keräilyharvinaisuuksia, joista on oltu valmiita pulittamaan jopa yli 50 000 dollaria kappaleelta. 500 kovakantisesta kirjasta 300 kappaletta meni kirjastoille, joten painoksesta on yksityisten hallussa noin 200 nidettä.

Arvokkaimpia keräilykappaleita ovat ne, joissa kirjailijan etunimeksi on kirjoitettu ”Joanne”. Ensimmäisen painoksen jälkeen kirjailija on julkaissut teoksensa nimellä J. K. Rowling.

Rowlingin palkkiot ovat myös kasvaneet taianomaisesti. Financial Times -lehden mukaan hänen omaisuutensa arvoksi on tänä vuonna arvioitu 650 miljoonaa puntaa.

Franchising-elokuvista vain Marvel-supersankarielokuvat, James Bond ja Star Wars kipuavat liikevaihdolla mitattuna Warner Bros. -yhtiön tuottaman elokuvasarjan yläpuolelle.

Tolkien ja Pikku prinssi päihittävät Viisasten kiven.

Ensimmäinen osa, Harry Potter ja viisasten kivi, käännettiin suomeksi 1998. Tammen kustantamia Potter-kirjoja on myyty tähän mennessä 1 700 000 kappaletta.

Kustantamon ilmoittamiin lukuihin on laskettu mukaan kirjojen kaikki formaatit eli kovakantiset kirjat, CD-äänikirjat, pokkarit ja kuvitetut laitokset. Myydyin kirjoista on ollut ensimmäinen osa, jonka kokonaismyynti on yli 300 000 kappaletta.

Suomalaisen kaunokirjallisuuden painetuimmaksi teokseksi arvioidaan Aleksis Kiven Seitsemän veljestä, jota on painettu noin puolitoista miljoonaa kappaletta. Vanhoista kirjoista on tosin mahdotonta saada tarkkoja tilastoja.

Harry Potter -kirjoille ei löydy nykykirjallisuudesta juuri kilpailijoita edes maailmanlaajuisesti. Kaikkien aikojen suosituimpana kirjana, jos ei lasketa mukaan uskonnollista kirjallisuutta, on pidetty Cervantesin Don Quijotea.

1900-luvulla julkaistuista kirjoista ainoastaan J. R. R. Tolkienin Taru sormusten herrasta ja Antoine de Saint-Exupéryn Pikku prinssi päihittävät painosmäärässä Harry Potter ja viisasten kivi -kirjan.

 

Rowling kirjoitti fantasiasarjan ”viimeisen” eli seitsemännen osan vuonna 2007.

Saagan piti loppua siihen, mutta viime vuonna julkaistiin Harry Potter ja kirottu lapsi. Kirja pohjautuu viime vuonna ensi-iltansa saaneeseen näytelmään, jonka käsikirjoituksen on kirjoittanut englantilainen Jack Thorne.

Kirjan tekijöiksi on merkitty J. K. Rowling, John Tiffany ja Jack Thorne.

Kirja sai kriitikoilta ristiriitaisen vastaanoton, mutta pomppasi välittömästi myyntilistojen kärkeen ympäri maailmaa.

Suomenkielinen käännös julkaistiin vasta viime vuoden loppupuolella, mutta silti siitä tuli vuoden myydyin kirja: 97 600 nidettä.

Viime vuoden toiseksi myydyin teos Suomessa oli Ilkka Remeksen Kiirastuli, jota myytiin noin 55 600 kappaletta.

Nuori velho innosti nuoria lukemaan.

Ensimmäisen Harry Potter -kirjan julkaisemisen aikaan kännykkäbuumi oli päässyt vauhtiin. Nokia julkaisi 6110-mallinsa niin ikään vuonna 1997. Se oli ensimmäinen malli, joka sisälsi legendaarisen Snake-pelin eli matopelin.

Kännykät eivät olleet vielä älypuhelimia. 160 merkin mittaisia tekstiviestejä nakuteltiin kiihtyvässä tahdissa.

Harry Potter oli yllättävä ilmiö, koska moni huolestunut vanhempi kuvitteli, että kännyköiden kanssa viihtyvät lapset kykenevät lukemaan enää 160 merkin mittaisia tekstejä.

Lapset, nuoret ja myös vanhempi väki kuitenkin hullaantuivat Rowlingin kirjoittamista tiiliskiven kokoisista kirjoista.

Vuonna 2015 tehdyn Pisa-tutkimuksen mukaan suomalaisnuoret olivat edelleen maailman parhaiden joukossa lukutaidossa. Lukutaito oli parhaimmalla mallilla Singaporessa, jonka jälkeen hyvin tasaväkisiä olivat Hongkong, Kanada, Suomi ja Irlanti.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.