Häröt, lahokeijut, närviäiset – Tietokirja paljastaa metsän eliöt, joihin sinäkin olet törmännyt

Arvio: Intohimoisesti kirjoitettu Metsän salainen elämä on näyttävä puheenvuoro jokaisen lajin arvon puolesta.
Kirjat 6.11.2016 14:45
Outi Hytönen
Eeva-Liisa Hallanaro, Saija Kuusela, Aino Juslén, Terhi Ryttäri (toim.): Metsän salainen elämä. 395 s. Gaudeamus, 2016.

Metsä vilisee salasyöjiä, lahokeijuja, häröjä, närviäisiä ja hapsisia, joihin ahkerakaan metsissä kulkija ei välttämättä tiedä törmänneensä. Metsän salainen elämä kertoo yleistajuisesti näistä satumaiset nimet omaavista eliöistä, jotka pienen kokonsa ja mitättömän maineensa vuoksi jäävät metsäretkellä tavallisesti huomiotta.

Oman erikoisalansa – tai tässä tapauksessa oman heimonsa tai sukunsa – asiantuntijat esittelevät kirjassa jäkäliä, sammalia, sieniä ja hyönteisiä, joiden moninaisuutta ja evoluution tuottamia ratkaisuja ei voi kuin ihmetellä. Metsien salaisuuksia paljastetaan nyt urakalla: tänä vuonna ilmestyi suomeksi Peter Wohllebenin Puiden salattu elämä, joka tarkastelee puita sosiaalisina viestijöinä.

Metsän salainen elämä ei ole lajiopas eikä kokonaisesitys. Satunnaisen tuntuisesti järjestetyissä 27 luvussa on kussakin omanlainen näkökulma. Mikrosienten kohdalla kerrotaan moderneista tutkimustavoista, pistiäisluvussa kurkistetaan kehityshistoriaan, limasienissä tutkijaa kiehtoo niiden liikkumiskyky ja älykkyys, harmaasulkukotiloissa ihmetyttää levinneisyysalue.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu