Rakkaimmat sankarimme

Hakuteos esittelee monen sukupolven lastenkirjojen hahmoja.

Tietokirja 08.02.2019 06:00
Virpi Alanen
Ismo Loivamaa: Kuka kukin on lastenkirjoissa. 403 s. Avain, 2018.
Ismo Loivamaa: Kuka kukin on lastenkirjoissa. 403 s. Avain, 2018.

Kuka asuikaan Hömpstadissa? Muistitko, että Paddington-karhu kertoo olevansa kotoisin Perusta? Lastenkirjojen hahmot ovat tärkeä osa lapsuutta ja kulttuurista muistia. Jo monen sukupolven lukijat voimaantuvat vielä aikuisenakin ajatellessaan Peppiä tai Ronja Ryövärintytärtä.

Ismo Loivamaan Kuka kukin on lastenkirjoissa tarjoaa laajan valikoiman lasten- ja nuortenkirjallisuuden hahmoja noin sadan vuoden ajalta. Kirjasta voi löytää lapsuutensa sankareita ja kurkistaa myös oman sukupolvensa ulkopuolelle. 1910-luvulla Anni Swanin Iris Rukka muuttaa Metsäpirtistä Helsinkiin. 1940-1950-luvulla Leena Härmän Tuittupää on peloton rasavilli Virpi.

Selkeät muutaman sivun esittelyt kartoittavat hahmojen ominaisuuksia ja yhteiskunnallisia merkityksiä. Loivamaa huomauttelee kliseistä ja esittää huolensa lastenkirjallisuuden kaventumisesta bestseller-kulttuurissa.

Teksti ja kuvavalinnat eivät aina kohtaa. Kun Loivamaa Bambin kohdalla korostaa Felix Saltenin alkuperäisen tarinan (1926) karua maailmaa ja kehuu Maija Karman realistista kantta, kuvituksena on söpöilevä Disney-versio.

Hahmojen esittelyjen ohessa on paljon kansikuvia, mutta osasta kuva puuttuu. Esimerkiksi Buffalo Bill, Franklin-kilpikonna ja Lurituri-tonttu ovat pelkän tekstin varassa. Kuva olisi ollut kaikista hahmoista yhtä tärkeä. Lastenkirjamuistomme ovat visuaalisia. Kansikuvia nähdessäni koin monta ahaa-elämystä ja aikamatkaa, vaikka hahmon nimi ei olisi heti herättänyt muistoja.

Valinnat
nuortenkirjat

Philip Pullmanin fantasiat ja uskonnollisten yhteisöjen paineet jatkuvat.

tietokirja

Ymmärrämme eläinten viesteistä vain hitusen, hollantilaisfilosofi väittää.

levy

Bob Dylanin omaelämäkerrallisuus on avoin kysymys.

novellikokoelma

Suvereenin kirjoittajan kylmät novellit naurattavat.

elokuva

Moonlight-ohjaajan uutuus on kaunis tragedia.

vehjetärpit

Suunto 9 Baro on sykemittarien pikkujättiläinen.

Sisältö