Naseva johdatus

Filosofia aloittelijoille esittelee johtavia ajattelijoita sarjakuvan muodossa.

Sarjakuva 31.01.2020 06:00
jyrki alenius
Richard Osborne, Ralph Edney: Filosofia aloittelijoille. Suom. Risto Koskensilta. 186 s. Niin & näin, 2019.
Richard Osborne, Ralph Edney: Filosofia aloittelijoille. Suom. Risto Koskensilta. 186 s. Niin & näin, 2019.

Filosofian historian oppikirjoja löytyy joka lähtöön. Filosofisen johdantokirjan pitäisi tietysti olla sellainen, että asiaan vihkiytymätönkin saa ajattelijoista ja ajatuksista jonkinmoisen tolkun. Historiakirjaan mukaan otettujen filosofien pitäisi niin ikään mielellään tulla ajattelun kentän jokaiselta laidalta.

Richard Osbornen kirjoittama ja Ralph Edneyn kuvittama Filosofia aloittelijoille täyttää helposti ylläluetellut ehdot. Teos on selkeä ja hauskasti laadittu yleisesitys länsimaisen filosofian ajattelijoista ja oppisuunnista. Teoksen aikajänne ulottuu antiikin Kreikan luonnonfilosofien ajoista aikamme jälkistrukturalisteihin.

Filosofia aloittelijoille ei esittele aasialaista tai afrikkalaista filosofiaa, eikä teos Hypatiaa, Mary Wollstonecraftia, Madame de Staëlia tai Simone de Beauvoiria lukuun ottamatta esittele naisten panosta filosofian kehityksessä.

On tietysti selvää, että hiukan alle parisataasivuisen teoksen puitteissa ei ole mahdollista tarjota yleiskarttaa tai ranskalaisia viivoja enempää. Usein ne riittävät pitkällekin. Esimerkiksi Hegelin ja Marxin ajattelun yhteydet napsahtelevat Osbornen käsittelyssä mukavasti kohdalleen. Selväksi käy myös se, miten skolastikkojen filosofiset kehittelyt eivät olisi onnistuneet ilman Aristoteleen ajattelusta viehättyneiden muslimifilosofien kuten Ibn Sinan tai Ibn Rušdin panosta.

Länsimaisen filosofian suuremmat nimet ja oppisuunnat esitellään kirjassa siis varsin, tai yllättävänkin monipuolisesti, nasevuudesta tinkimättä. Stoalaisen filosofian kohdalla Osborne ei kuitenkaan onnistu: esittely heittelee yleisiä huomautuksia Epiktetoksesta tai Markus Aureliuksesta onnistumatta sanomaan mitään olennaista heidän ajattelustaan.

Jälkistrukturalisteista sitten ehkä sitäkin enemmän.

Valinnat
elokuva

Yhteiskunnallinen satiiri on vahvoilla Oscar-veikkauksissa.

Elämäkerta

Aino Sibeliuksen tarina on koskettavaa kulttuurihistoriaa.

Tietokirjat

Elintarvikepetokset voivat olla ammattirikollisille huumekaupan turvallisempi vaihtoehto.

levy

Jouni Hynynen teki itselleen syntymäpäivälahjan.

Tanssi

Sivuaskel-festivaalin tähti Ivo Dimchev on kaukana perinteisestä tanssitaiteesta.

Sarjatärpit

Giri/Haji tarjoaa tyylikästä urbaanijännitystä idässä ja lännessä.

Sisältö