Mies äärioikeassa

Fasistiksi herjattu Kauko Kare puolusti demokratiaa ja sananvapautta.

Elämäkerta 11.09.2020 06:00
Matti Simula
Kauko Kare. Kuva 1970-luvulta.
Kauko Kare. Kuva 1970-luvulta. © vesa klemetti/otavamedia

Fasisti. Taantumuksellinen. Väärässäolija.

Toimittaja, kirjailija ja kustantaja Kauko Kare (1914–1996) oli YYA-Suomessa parjattu mies.

Mustamaalauksen huippu oli Matti Kassilan vuonna 1969 ohjaama Vodkaa komisario Palmu -elokuva. Matti Oravisto näytteli Hitleriä palvonutta murhaajaa, toimittaja Kosti Kulaa. Niljakkaan hahmon esikuva ei jäänyt epäselväksi.

Seppo Konttisen ja Kari Vitien kirjoittamassa elämäkerrassa esiintyy erilainen Kauko Kare.

Hattulalaisen kartanon pojan varhaislapsuuteen osunut sisällissota saattoi heijastua hänen ajatteluunsa. Kareesta kehkeytyi vannoutunut antikommunisti.

Boheemi filosofian ylioppilas ei silti liittynyt 1930-luvun opiskelijoiden suosimiin oikeistojärjestöihin, IKL:ään tai Akateemiseen Karjala-Seuraan. IKL:n Ajan Suunta -lehteen Kare haki, mutta ei tullut valituksi. Hän sai työtä muista lehdistä. Talvi- ja jatkosodassa Kare palveli viestimiehenä ja -aliupseerina.

 

Kauko Kareen elämänkerrassa on kaksi päähenkilöä, toinen on Urho Kekkonen. Oikeusministeri Kekkosella oli keskeinen osuus Neuvostoliiton vaatiman sotasyyllisyysoikeudenkäynnin toimeenpanossa.

Muun muassa presidentti Risto Rytiä ja ministeri Väinö Tanneria vastaan nostettu näytösoikeudenkäynti loukkasi monia suomalaisia, myös tannerilaiseksi sosiaalidemokraatiksi julistautunutta Karetta. Kirjoittajat arvioivat Kareen edustaneen pikemminkin klassista liberaalia porvarillisuutta. He rakentavat kuvan periaatteen miehestä, jolla oli suunnaton oikeassa olemisen tarve. Piirteitä, joista Kekkonenkin tunnettiin.

Kare tosin koki Kekkosen käyttäneen ominaisuuksiaan väärin: Neuvostoliiton nöyristelyyn, oman edun tavoitteluun, kriitikoittensa vaientamiseen.

Suomettumista ja itsesensuuria vastustanut mies laski saaneensa ajatustensa takia kolmet potkut. Marginalisoituminen aiheutti rahahuolia. Perhe toivoi toisinajattelijan luopuvan näkyvästä Kekkos-vastaisuudestaan. Turhaan, kritiikki terävöityi.

 

Talousongelmat kaikkosivat kesällä 1967, kun Kare julkaisi omakustanteena Tähän on tultu -pamfletin. WSOY:n ja Tammen torjumasta kirjasta tuli menestys, sitä myytiin 75 000 kappaletta. Kare soimasi ulkopolitiikalla pelottelua, Kekkosen suosikkien virkanimityksiä, Yleisradion vasemmistolaisia ohjelmia.

Raskaslukuisen kirjan suosio paljasti Kekkos-kaunan ja epäaidoksi koetun ystävyyspolitiikan vastustuksen syvyyttä. Kirja raivasi ehkä tietä Kekkosen vastaehdokkaiden, kokoomuksen Matti Virkkusen ja Smp:n Veikko Vennamon, ennakoitua suuremmalle kannatukselle talven 1968 presidentinvaaleissa.

Tähän on tultu -kirjaa varten perustettu Alea-Kirja julkaisi sittemmin yli 70 teosta. Monet olisivat vaikenemisen vuosina jääneet ehkä muuten julkaisematta. Kareen Nootti-lehti taas soi palstatilaa muun muassa neuvostomiehitystä arvostelleiden virolaisemigranttien teksteille.

 

Ansiokas elämäkerta loppuu ikään kuin kesken, 1970- ja 1980-lukujen taitteeseen. Siihen olisi ollut syytä mahduttaa muutakin jälkiarviointia kuin maininta Kareelle Kekkos-kauden päätyttyä ”ansiokkaasta toiminnasta lehtimiehenä” myönnetystä ylimääräisestä eläkkeestä.

Kirjassa on joitakin ikäviä virheitä. Ei esimerkiksi toimittaja Simo Juntunen saanut potkuja Suomen Kuvalehdestä, vaan lehti päinvastoin pestasi nimimerkki ”Simpan” kolumnistiksi tämän tultua irtisanotuksi Suomen Sosialidemokraatista, mahdollisesti Kekkosen painostuksesta.

 

Seppo Konttinen, Kari Vitie: Eri mieltä. Todenpuhuja Kauko Kareen elämä. 271 s. Otava, 2020.

Valinnat

Covid fan tutte on terapiaa korona-ahdingon keskellä. Suomen kovin tekijäjoukko vääntää Mozartin oopperan hulvattomaksi musiikkiteatteriksi..

Elämäkerta

Arvio: Arto Tolsa -elämäkerta herättää eloon vanhat sarjapelit ja maaottelut.

Sarjakuva

Ranskalainen Cyril Pedrosa teki koskettavan sarjakuvan sukujuurien etsimisestä.

Elokuva

Arvio: Metsäjätti on sujuva mutta turtunut elokuva.

Sarjatärpit

Uudet sarjat tarjoavat politiittista toimintaa ja hipsterielämää.

Sisältö