Erilaiset sokkotreffit: Ruskeassa kääreessä ostettu kirja voi yllättää iloisesti – tai sitten ei

Australian Sydneyssä kirjakauppa keksi myydä sokkotreffejä kirjojen kanssa.

kirjakauppa
Teksti
Hannele Jäämeri
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kävelen alas Pitt Streetiä Sydneyn keskustassa Australiassa, kun kohdalle sattuu divari nimeltä Elizabeth’s Bookshop. Sen edustalla on telineessä ruskeaan paperiin käärittyjä kirjoja.

Kyltissä lukee Blind date with a book.com.

Pakko pysähtyä. Mikä ihmeen juttu? Telineessä tarjotaan sokkotreffejä kirjojen kanssa: osta kirja paketissa ja ylläty. Osuuko käteen uusi ihastus vai inhokki? Riskipeliä.

Kirjapakettien päälle on kirjoitettu sanoja vinkiksi sisällöstä, kuten sotasankari Afrikassa, amerikkalaista draamaa, petoksia, väkivaltaa, kulttikirjailijan teos, romantiikkaa ja kovaa elämää.

Idea sokkotreffeistä syntyi henkilökunnan keskuudessa pari vuotta sitten, kertoo myyntitiskin takana istuva Louise Martiensen, 28, kaupassa työvuoroja tekevä keramiikkataiteilija.

Sokkotreffit ovat saaneet niin hyvän vastaanoton, että niistä on muodostunut osa kirjakaupan imagoa. Kirjoja valitsevat kaikki työntekijät.

”Työvuoron aluksi kiertelen hyllyjä ja poimin erityyppisiä teoksia paketoitavaksi”, Louise kuvaa. ”Sitten kirjoitan päälle vinkkisanat ostajalle.”

Hän on joskus lukenut kirjat itse, mutta ei aina. Sisällä on erikseen hylly, jossa on henkilökunnan lukemia ja suosittelemia kirjoja.

Paketoidaanko sokkotreffeille kenties ne kirjat, jotka eivät muuten mene kaupaksi?

”Ei toisaankaan”, Louise vakuuttaa.

”Sokkotreffeille laitamme hyvin monenlaisia teoksia, jotta asiakkailla olisi valinnan varaa. Kaikki ovat sellaisia, jotka meistä vaikuttavat kiinnostavilta. Joissain vain esimerkiksi kansikuvat eivät ole kovin myyviä, joten ne jäävät ihmisiltä huomaamatta.”

Elizabeth’s Bookshop välittää sokkokirjatreffejä myös nettitilauksina.

Ostan sokkotreffikirjan itselleni ja toisen lahjaksi ystävälleniMiten kävi?

Sokkotreffien asiakkaat ovat etupäässä ohikulkijoita, Louise kertoo.

Kanta-asiakkaat ovat eri joukko. Mutta kyllä monet tulevat ostamaan toisenkin yllätyskirjan, koska ovat pitäneet ensimmäisestä.

”Lisäksi näitä ostetaan erittäin paljon lahjoiksi. Nehän ovat jo kivasti paketissakin.”

Sopimukseen kuuluu, että kirjan saa vaihtaa viikon sisällä, jos sattuu sen jo omistamaan.

Ostan sokkotreffikirjan itselleni ja toisen lahjaksi ystävälleni Petrille.

Miten kävi?

Oman pakettini päällä lukee ”leski, poika, kilpailu, korvaamattomia aarteita, nuorta rakkautta, klassikko”.

Sieltä paljastuu kellastunut pokkari, Penguin Modern Classics -sarjassa ilmestynyt Henry Jamesin The Spoils of Poynton, alkujaan vuodelta 1897.

 

Kääreet auki.
Kääreet auki. © Hannele Jäämeri

Huh. Kahlaan tiheää pientä tekstiä ja tajuan parinkymmenen sivun jälkeen, että nyt treffit eivät menneet ihan putkeen.

Lujatahtoisen leskirouva Gerethin ja hänen poikansa Owenin taistelu antiikki- ja taide-esineistä uuvuttaa, vaikka sitä ryydittää kahden naisen kilpailu pojan rakkaudesta. Tätä psykologista vääntöä jaksaisi ehkä seurata hyvin tehtynä tv-draamana.

Petrin treffit onnistuivat paremmin.

”Degeneroitunut, väkivaltainen tyyppi, outoja haluja, groteski, introvertti, huumoria”, luvataan paketin päällä.

Sieltä kuoriutui Pulitzer-palkitun Cormac McCarthyn Child of God.

”Ensimmäiset virkkeet jouduin tavaamaan pariin kertaan, sillä kirjoittajan tyyli on omintakeinen ja sanat välillä kirjoitettu ääntämystä mukaellen”, Petri kommentoi.

”Kun tyylin tajusi ja antoi mennä, uteliaisuus heräsi ja lukukokemuksesta tuli avartava. Teos oli positiivinen yllätys, vaikka rujoa väkivaltaa ja kurjuutta oli kyllä melkoinen määrä noin ohueen kirjaan.”

McCarthyn teoksista on tehty useita hienoja elokuvia.