Epäonnistunut Eurooppa? Saksan entinen ulkoministeri syyttää kotimaataan johtajuuden puutteesta

Arvio: Joscka Fischer perlkää EU:n lahoavan sisältäpäin omiin ristiriitoihinsa.
Kirjat 22.4.2016 04:30

Saksan vihreiden takavuosien tiennäyttäjä ja ulkoministeri Joschka Fischer analysoi uudessa kirjassaan Euroopan kriisejä ja etsii niihin ratkaisuja.

Yhdentyvä Eurooppa on Fischerille ennen kaikkea Saksan ja Ranskan rauhanprojekti, johon päädyttiin lukemattomien sotien jälkeen. EU näytti pitkään menestystarinalta, mutta nyt sen koko olemassaolo on uhattuna euro- ja pakolaiskriisin vuoksi.

Fischer syyttää tilanteesta kotimaataan Saksaa, joka ei osaa oikein suhtautua johtajan rooliinsa. Sen vuoksi Eurooppa on liukunut eurokriisin aikana kansallisen politiikan aikakauteen. Kriisimaat pakotettiin noudattamaan talouskuria, joka ei tarjoa minkäänlaisia tulevaisuudennäkymiä.

Fischer kaipaa saksalaisen Euroopan tilalle eurooppalaista Saksaa. Hän muistuttaa, että Saksan talousihme perustui sotien jälkeen Marshall-apuun ja Lontoon velkakonferenssiin. Hän väittää, ettei Länsi-Saksa olisi saavuttanut kansainvälistä luottokelpoisuutta ja päässyt takaisin rahoitusmarkkinoille, ellei sen velkoja olisi annettu anteeksi.