Paperitehtaalta hallitukseen

Hallitusvastuu ja ministeriura särkivät Lindströmin terveyden ja tuhosivat puolueen.

Elämäkerta 20.05.2020 06:00
Heikki Vento
Tuoreet ministerit Jari Lindström ja Timo Soini (oik.) antoivat virka- ja tuomarinvakuutuksensa Helsingissä 29. toukokuuta 2015. © Antti Aimo-Koivisto

Paperimies, laborantti Jari Lindströmin (sin) poliitikon uraan mahtuu kaksi huippuhetkeä ja kaksi pohjakosketusta. Kirjassaan Syvään päähän Lindström käy avoimesti ja armottomasti läpi elämänsä.

Kansanedustajan paikka lohkesi toisella yrittämällä, kun Lindström valittiin eduskuntaan 2011 Kymen vaalipiiristä perussuomalaisten listalta. Kolme vuotta aiemmin hän oli päässyt Kouvolan valtuustoon.

Vaaleissa Timo Soinin johtamat perussuomalaiset järjestivät jytkyn, puolue voitti 34 paikkaa ja sai eduskuntaan 39 ehdokastaan. Samalla perussuomalaisista tuli mahdollinen hallituspuolue.

Vaalikamppailussa perussuomalaiset vastusti jyrkästi Euroopan unionin Portugalille ja Kreikalle suunnittelemia tukipaketteja. Tämä ei kuitenkaan estänyt Soinia haaveilemasta hillotolpasta eli puolueen osallistumisesta kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen hallitukseen.

Lindströmin mielestä ”Soini halusi meidät tosissaan hallitukseen”. Myös Katainen oli kiinnostunut hallitusyhteistyöstä.

Katainen olisi antanut perussuomalaisille luvan äänestää kaksi kertaa hallitusta vastaan, mutta sen jälkeen olisi pitänyt pysyä tiukasti ruodussa. Jos eduskuntaryhmä olisi vastannut kyllä, Soini olisi päässyt hallitukseen ja mahdollisesti ulkoministeriksi jo 2011. Maakuntien kansanedustajat kuitenkin estivät Soinin aikeet.

”Taisimme jopa äänestää hallitukseen menosta”, Lindström kirjoittaa.

 

Soinin unelma ulkoministerin tehtävästä toteutui 2015 vaalien jälkeen. Hillotolpalle pääsi myös Lindström, josta tuli pääministeri Juha Sipilän (kesk) porvarihallituksen työ- ja oikeusministeri.

”Olisiko pitänyt kieltäytyä? Tällä tiedolla, kyllä”, Lindström kirjoittaa.

Hallitusvastuu ja ministeriura särkivät Lindströmin terveyden ja tuhosivat puolueen. Lindström oli Sipilän ohella kilpailukykysopimuksen ja vihatun aktiivimallin toinen mannekiini, johon ammattiyhdistysliikkeen raivo kohdistui.

Ministeripesti otti koville, koska ”minulla ei ollut mitään käsitystä, mitä ministerin posti tarkoittaa”. Rasitusta lisäsi se, että Lindströmin tuplasalkussa oli oikeusministeriö, jonka johtoon on yleensä nimitetty lainoppinut.

Lopulta ministeri romahti ja joutui sairaalahoitoon. Verenpaine oli vaarallisen korkealla. Lisäksi Lindströmillä todettiin diabetes.

Lindströmin sairastumisen jälkeen hallitukseen otettiin kolme uutta ministeriä. Työ- ja oikeusministerin salkku jaettiin. Lindström jatkoi työministerinä ja uudeksi oikeusministeriksi nimitettiin kokoomuksen Antti Häkkänen.

 

Hallitusvastuu hajotti perussuomalaiset. Lindström kuvaa suorasukaisesti, kuinka tilanne kärjistyi eduskuntaryhmässä. Ryhmäkokoukset olivat välillä täyttä huutoa, kun Soini ja Laura Huhtasaari ottivat raivokkaasti yhteen.

Lindströmin mielestä Jussi Halla-ahon nousu alkoi jo 2015 Turun puoluekokouksessa, jossa Halla-aho sai selvästi kovemmat suosionosoitukset kuin ulkoministerinä aloittanut Soini.

Jyväskylän puoluekokouksessa kesäkuussa 2017 Halla-aho tukijoineen vyörytti koko puolueen Soinilta ja tämän liittolaisilta. Halla-aho kipusi puheenjohtajaksi. Puhdistuksen viimeisteli Huhtasaaren ja Teuvo Hakkaraisen valinta varapuheenjohtajiksi.

Pari päivää myöhemmin viisi ministeriä ja 15 muuta kansanedustajaa irtosivat puolueesta ja perustivat uuden eduskuntaryhmän, jonka nimeksi tuli myöhemmin Sininen tulevaisuus. Lindströmin mukaan mitään ennakkosuunnitelmaan ei ollut, vaan uuden puolueen perustaminen käynnistyi vasta puoluekokouksessa.

Sinisten elämä kesti kaksikymmentä kuukautta. Lindström osasi varautua romahdukseen. Kaikki puolueen kansanedustajat, joista neljä ministeriä, putosivat eduskunnasta. Tällä hetkellä Lindström on Kouvolan valtuutettu.

 

Lindström ei säästele nykyisiä ja entisiä puoluetovereitaan. Avoimesti hän myös kehuu muutaman toisen puolueen poliitikon.

Mielenkiintoista luettavaa on Lindströmin tarina elämästään ennen eduskuntaa ja valtakunnan julkisuutta. Se on sosiologinen kuvaus, jossa hän häpeilemättömästi kertoo nuoruutensa vaiheista.

Lindström, 54, on työläisyhteisön kasvatti paperitehtaan varjosta Kuusankosken Voikkaalta. Ihmiset tulivat toimeen, mutta välillä elämä oli ankeaa. Paikkakunnan poliittinen hegemonia oli sosiaalidemokraateilla, se levittäytyi työpaikoilta harrastuspiireihin saakka.

Vanhemmat erosivat, kun Lindström oli nuori koululainen. Äiti otti vastuulleen kolme poikaa.

Aluksi meni hyvin, mutta alkoholi vei äidistä usein voiton. Se vaikutti nuoreen Jariin. Hänestä tuli yökastelija.

Ongelma kesti yläasteelle. Poikaa kiusattiin vaivan ja siitä aiheutuneen hajun vuoksi. Kotona peseytymismahdollisuudet olivat rajalliset.

Helpotusta elämään toivat yhteisö ja sen tarjoamat harrastusmahdollisuudet. Työpaikka löytyi tehtaalta 22 vuodeksi. Sen jälkeen potkut ja luokkaretki kahdeksaksi vuodeksi valtakunnan ylimmille askelmille.

 

Jari Lindström: Syvään päähän, muistelmani. WSOY, 2020. 411 s.

Valinnat
elämäkerta

Kansallisrunoilijan naissuhteet ovat Panu Rajalan tulkintojen avaimia.

elokuva

Chileläinen draama kuvittaa erokriisiä näyttävästi.

Elokuva

Clint Eastwood täyttää 90 vuotta.

elämäkerta

Andy Warhol oli 1900-luvun merkittävin taiteilija, elämäkerta väittää.

levytärpit

Elokuva

Isabelle Huppert on elokuvataiteen palveluksessa.

Sisältö