Omasta elämästä, avoimesti

Epävarmuuksien paljastamisesta tuli muotia sosiaalisessa mediassa ja kirjallisuudessa.

Esseitä 18.06.2020 06:00
silvia hosseini
Emilie Pine.
Emilie Pine. © Ruth Conolly

Irlantilaiskirjailija pureutuu intiimissä Tästä on vaikea puhua -teoksessaan elämänsä kipukohtiin, kuten lapsettomuuteen ja syömishäiriöön. Emilie Pine kirjoittaa vaikeista ongelmista suoraan ja avoimesti, ja teoksen tekeminen vaikuttaa olleen katarttinen kokemus.

Avoimuus on yhteiskunnallisesti arvokasta. Toinen asia on, onko se itsessään kaunokirjallisesti kiinnostavaa. Omat kuukautiset, karvat ja vaihdevuodet ovat kirjallisuuden arvoisia aiheita kaikki, mutta feministisiä keskusteluja vähänkään seuraavalle Pinen esseet eivät tarjoa uusia näkökulmia.

Omien epävarmuuksien paljastamisesta on tullut sosiaalisessa mediassa muotia, ja välillä Pinen esseet tuovatkin mieleen kehopositiivisuusaiheiset somepäivitykset tai self care -kolumnit.

Parhaimmillaan Pine on kirjoittaessaan isänsä alkoholismista. Teoksen aloittava ”Muistiinpanoja kohtuuttomuudesta” on vahva teksti, jossa kuvataan yksityiskohtaisesti, mitä sanonta ”juoda itsensä hengiltä” voi tarkoittaa. Pine kirjoittaa hyvin siitä, millaista on kasvaa omalle riippuvuudelleen sokean, itsekeskeisen vanhemman varjossa.

Valinnat
tietokirja

muistelmat

Valokuva

Mennyt makumaailma avautuu Tampereella.

levy

levytärpit

Gourmet

Äyriäisten valikoima on entistä rikkaampi, myös valmistuotteissa.

Avainsanat
Sisältö