Porsas ja mielenterveys

Matti Pikkujämsän terapiakuvateos ilmestyy Japanissa.

kirja 08.06.2018 06:00
Katja martelius

Sisustusliike Mujin johtaja Masaaki Kanai päätti viime syksynä vierailla kuvittaja Matti Pikkujämsän työhuoneella Helsingin Viiskulmassa. Masaaki oli lukenut Pikkujämsästä jutun Discover Japan -lehdestä ja tahtoi nähdä hänet omin silmin.

Masaaki Kanai ja hänen kymmenhenkinen entouragensa seisoivat kymmenneliöisen liiketilan lattialla ja katselivat ympärilleen. Vaihdettiin käyntikortteja, ja Masaaki lahjoitti hyvän tahdon eleenä cd-soittimen. Pikkujämsä jakoi julisteita ja kalentereita.

Kaikki tapahtui niin äkkiä, että Pikkujämsä ei ehtinyt edes hermostua. Onneksi hän sentään oli saanut vähän siivottua.

Masaakia miellyttivät eniten seinille ripustetut mustavalkoiset, tuoreet tussipiirrokset, jotka Pikkujämsä oli tehnyt yhteistyönä psykoterapeutti Antti Ervastin ja Elina Rehmosen kanssa. Niistä oli juuri julkaistu kirja.

Tilkkanen terapiaa on aikuisten kuvakirja. Sen sivut ovat kuin meemejä tai pilakuvia – kepeitä mielenterveysaiheisia huoneentauluja. Elefanttien, sikojen ja hiirten tunne-elämän vaikeuksia kommentoi hyväksyvä psykoterapeuttikertoja. Kaikessa on aimo annos pikkujämsämäistä huumoria.

Vierailua seurasi sarja muodollisia sähköpostineuvotteluja. Ne huipentuvat julkaisuun ja lehdistötilaisuuteen Tokiossa kesäkuun alussa.

Japaniksi kirjan nimeksi tulee Dai Jo Bu. Se on sanaleikki, joka tarkoittaa sekä kysymystä ”onko kaikki hyvin?” että vastausta ”kaikki hyvin!”

Pikkujämsä kertoo, että kirjaa on markkinoitu Japanissa fraasilla ”sata hyvää suomalaista vinkkiä hyvän mielenterveyden edistämiseksi”.

Matti Pikkujämsä on palkittu kuvittaja, joka tekee oivaltavia kuvituksia sanoma- ja aikakauslehtiin, mutta myös monenlaista taideteollisuutta. Hän on jo pitkään ammentanut vaikutteita japanilaisesta kulttuurista ja vierailee maassa säännöllisesti työprojektien tiimoilta.

Sitä kautta Pikkujämsä on toisinaan päätynyt japanilaisiin lehtijuttuihinkin. Hän arvelee menestyksensä selittyvän osin sillä, että japanilaisille hän edustaa muodikasta skandinaavista estetiikkaa.

Dai Jo Bu sopii hyvin Mujin yhteiskunnallisesti tiedostavaan kustannuspolitiikkaan. Mielenterveysasiat ovat Japanissa edelleen tabu.

Valinnat
Runot

esseekokoelma

Markku Envall paljastaa lukijoille uutta.

levy

Talking Headsin David Byrne politisoitui.

ROMAANi

George Saundersin esikoisromaanissa todellisuus lyö kasvoille kuoleman jälkeenkin.

tietokirja

Hilja Pärssinen on jäänyt turhaan muiden naisten varjoon.

LEVYtärpit

Kolme poimintaa levyhyllystä.

Sisältö