Ei vieläkään keskinkertaista: Zadie Smith kirjoitti omaperäisen romaanin, joka liikkuu Lontoosta Ghanaan

Arvio: Swing Timen Ghana-kuvissa erottuu romaanin päähenkilön naisasia.
Kirjat 12.8.2017 14:44

Zadie Smith: Swing Time. Romaani. Suom. Irmeli Ruuska. 463 s. WSOY 2017.

Kun Zadie Smithin esikoisromaanin suomennos ilmestyi, nuoresta kirjailijasta julkaistiin komeita haastatteluja.

Tiukasti jäi mieleeni Smithin tulevaisuudensuunnitelma. Sen mukaan hän kirjoittaa vielä toisen kirjan tämän menestyneen Valkoiset hampaat -romaaninsa jälkeen ja sitten lopettaa, siirtyy opettamaan kirjallisuutta. Keskinkertaisia romaanikirjailijoita on kylliksi ilman häntäkin.

Haastateltava saattoi olla ihan tai melkein tosissaan. Swing Time on silti jo neljäs romaani esikoisen jälkeen. Harmillisen keskinkertaista ei liene vielä syntynyt. Aina Smithillä on omaperäistä kerrottavaa.

Tällä kertaa tarina lähtee Pohjois-Lontoosta, jonka älykäs tunteminen loistaa kirjailijan koko tuotannosta, ja liikkuu sitten USA:han ja ennen kaikkea Länsi-Afrikkaan, lähinnä Ghanaan.

Swing Timen Afrikan-kuvaukset tuovat mieleen saman asian tuntevan kotimaisen Elina Hirvosen. Smithin Ghana-kuvissakin erottuu romaanin päähenkilön naisasia.

Tältä näyttää uurastus aamun valjetessa: ”Kaikkialla, minne katseeni käänsin, naiset olivat töissä: hoivasivat lapsia, kaivoivat, kantoivat, ruokkivat, siivosivat, raahasivat, jynssäsivät, rakensivat ja korjasivat. En nähnyt yhtään miestä…”

Päähenkilö-kertojan vie Ghanaan hänen työnantajansa, poplaulaja Aimeen, humanitaarinen harrastus: Aimee haluaa parantaa tyttöjen koulutusta, ja erilaiset rakentamis- ja opetussuunnitelmatyöt tarvitsevat paikalla pysyvää assistenttia.

Kertojan afrikkalaislähtöinen äiti on alusta asti ollut opettavainen ja oppinut feministipoliitikko, ja kolmas elämään vaikuttava nainen on naapurin tyttö, koulutoveri ja tanssikoulukumppani Tracey.

”Kuuluin sisukkaiden mustien veljien ja siskojen, säveltäjien, laulajien, soittajien ja tanssijoiden, pitkään ketjuun, sillä eikö minullakin ollut lahja, joka kaltaisiini usein liitettiin?” Musiikki on – niin kuin arvata saattaa – romaanin keskeinen taide. 

 

Zadie Smith: Swing Time. Romaani. Suom. Irmeli Ruuska. 463 s. WSOY 2017.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.