Fokuksessa maailma

Dokumenttielokuva puhuttaa ja provosoi.

tietokirja
Teksti
Matti Komulainen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Harri Römpötti: Sanokaa mitä näitte –  Suomalaiset dokumentti- elokuvantekijät kertovat. 224 s. Art House, 2018.
Harri Römpötti: Sanokaa mitä näitte –  Suomalaiset dokumentti- elokuvantekijät kertovat. 224 s. Art House, 2018.

Puhuvia päitä ja politiikkaa – pirun tylsää! Havainto sai Markku Lehmuskallion pohtimaan, voisiko dokumentti olla muutakin. Metsäteknikoksi valmistunut mies alkoi 1960-luvulla kuvata omaa työ- ja elinympäristöään. Tänään hän on kansainvälisesti tunnettu alkuperäiskansojen elämänmuodon tallentaja. Vastaava oivallus yhdistää monia dokumentaristeja. 30 viime vuoden aikana genrestä on tullut taidetta ja suomalaistekijöistä maailmalla tunnettuja.

Näin toteaa Harri Römpötti (s. 1964), joka haastatteli kirjaansa 17 dokumentaristia. Teos avaa heidän ajatuksiaan ja menetelmiään. Oma kokemus on lähtökohta, josta tähdätään milloin objektiivisuuteen, milloin subjektiiviseen tulkintaan. Dokumentaristi on aina suodatin kohteen ja katsojan välillä.

Seppo Rustaniuksen vuoden 1918 tapahtumiin keskittyvät poleemiset dokumentit kuohuttavat niin, että ohjaajaa on sensuroitu: sisällissota teloituksineen on yhä arka aihe. Markku Heikkinen kuvaa synnyinseutunsa Kainuun ongelmia. Seminaarin lakkautus oli valtava isku Kajaanille, Talvivaaran kaivos katastrofi koko maakunnalle.