Corto Maltese – Mysteerien laguunit on tärkein sarjakuva juuri nyt

Arvio: Hugo Prattin seikkailija astuu myyteistä todellisuuteen.

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Sarjakuvanovellikokoelmassa Mysteerien laguunit Corto Maltese kulkee Etelä-Amerikan sademetsistä Venetsiaan. Seikkailijaa johdattaa ammoisen fransiskaanimunkin ihoon piirretty kartta, joka näyttää tien tarunhohtoisiin kultakaupunkeihin.

Taustalla jylisee ensimmäinen maailmansota, joka on yhtä absurdi näytelmä kuin kerrontaan nivoutuvat unet.

Novellit Suloisten unten laguuni, Tarinoita ja isoisiä, Itäisen ikkunan enkeli ja Mammonan lipun alla ilmestyivät alun perin vuonna 1971. Suomeksi niitä pääsi lukemaan Tapiiri-lehdessä 1980-luvulla. Nyt ne julkaistaan meillä nelivärisenä yhtenäisenä kokoelmana.

Corto Maltese on Hugo Prattin (1927–1995) tunnetuin saavutus. Italialaismestari sijoitti graafisen romaanin hahmonsa ja useimmat tarinansa historian puitteisiin. Lapsuus Venetsiassa ja asuminen muun muassa Etiopiassa ja Argentiinassa antoivat perspektiiviä elämään ja työhön: monet Prattin luomukset ovat tekijän tavoin maailmankansalaisia.

Piirrosjälki on upea. Realistinen viiva ja kauhtunut väripaletti vievät vuosisadan taakse aitoihin tiloihin ja paikkoihin.

Myös kerronnan melankolia koskettaa. Henkilöhahmojen kohtalonomaisuus virittää tarinoihin tunnelman, joka paikoin kuristaa kurkkua. Ihmismielen monimutkaisuuden sekä elämän ihmeellisyyden taju välittyy vahvasti.

Antia syventää 19-sivuinen essee. Prattin myöhäisuran yhteistyökumppani Marco Steiner ja valokuvaaja Marco D’Anna taustoittavat Corto Maltesen maailmaa.

Kiehtovaa on lukea muun muassa konkistadorien valloitusmatkoista, jotka jatkuvat yhä. Essee muistuttaa, että lääketeollisuus on pyrkinyt omimaan Amazonian alkuperäisväestön rohtoja kaupallisiksi tuotteiksi.

Essee antaa virikkeitä myös Italian matkaa suunnittelevalle – Venetsiaa voisikin kiertää Corto Maltesen jalanjäljissä. Vuodentaitteen tärkein sarjakuva!