Bond Helsingissä, Suomi sarjakuvissa

Suomi sivuina

Näin Suomen tarinaa ei ole ennen kerrottu. Sivu, vuosi ja tekijä kerrallaan teos kuvaa itsenäisyytemme aikaa. Mukana muun muassa Kati Kovács, Ville Ranta, Hanneriina Moisseinen ja JP Ahonen – ja 100 muuta huipputekijää! Näkökulmat vaihtuvat tiuhaan historian käännekohdista arjen hetkiin. Toisin kuin moni muu historiakirja, tämä ei jää hyllyyn keräämään pölyä.

101 sarjakuvaa Suomesta. Toim. Harri Filppa. 112 s. Oulun sarjakuvaseura, Zum Teufel ja Sarjakuvantekijät ry, 2018.

 

Intiaaneja ja kultaa

Liian usein sarjakuvassa toimii vain joko teksti tai kuvitus. Blueberry-tarinoissa toimii kaikki. Jean-Michel Charlier (1924–1989) ja Jean Giraud (1938–2012) olivat voimakaksikko, joka jätti pysyvän jäljen eurooppalaiseen sarjakuvaan. Vaikka tarinat on julkaistu jo 50 vuotta sitten, Charlien kiero juoni ja Giraud’n huikea taide tarjoavat myyttisestä Villistä lännestä lukuelämyksen, joka palkitsee kuin kylmä kolpakollinen saluunassa.

Charlier – Giraurd: Blueberry (Kenraali Kultatukka, Kadonnut kaivos ja Kultaluoteja ampuva aave). Suom. Jorma Penttinen, Marja Luoma ja Emilia Melasuo. 172 s. Like, 2017.

 

Bond tappaa

007 taas Helsingissä! Käsikirjoittaja Warren Ellis tuo agentin kostoretkelle Suomeen – mutta vain tarinan alkuun. James Bond etsii tuhoisan huumeen valmistajia Euroopassa eikä anna armoa. Poljento on miehekästä ja viihdyttää uusien Bond-elokuvien ystäviä. Väkivalta on raa’an yksityiskohtaista, ja letkeän huumorin sijasta lentää veri. Piirtäjä Jason Mastersin ruudut muistuttavat toimintaleffan storyboardia.

Warren Ellis – Jason Masters: James Bond – Vargr. Suom. Antti Poussa. 128 s. Otava, 2017.

Valinnat
SARJAKUVA

Lapsille julkaistaan niukasti laatusarjakuvaa. Onneksi on Benjamin.

Teatteri

Akse Petterssonin tulkinta nykyajasta järkyttää.

Runokokoelma

Helena Sinervo visioi yhdessä hetkessä kokonaisia maailmoja.

ympäristöTaide

Moderni Stonehenge vaihtui tuikitavallisiin kivenlohkareisiin.

ROMAANI

Veijariromaani pohtii Kekkoslovakian olemusta.

Sisältö