Auringon pimeä puoli on vuoden kärkiteoksia

Ajan fysiikka koettelee kiehtovasti niin lukijan kuin henkilöidenkin ymmärrystä.

nuortenkirjat 15.03.2019 06:00
outi hytönen

Seikkailu ajassa

kirjavuosi on vasta aluillaan, mutta Marisha Rasi-Koskisen romaani Auringon pimeä puoli (WSOY, 2019) on varmasti yksi sen vahvimmista nuortenkirjoista. Muulta maailmalta eristäytyneen totalitaristisen kaupungin alla sijaitsevassa kaivoksessa tapahtuu kummia. Päähenkilö Emilia päätyy aikahypyllä lapsuutensa ja yrittää estää pahoja tapahtumia. Ajan fysiikka koettelee kiehtovasti niin lukijan kuin kirjan henkilöidenkin ymmärryksen rajoja.

 

Ystäviä ja ihastuksia

Jukka-Pekka Palviaisen Opeta minut lentämään (Karisto, 2019) kertoo lukion aloittavasta Ilonasta ja naapuriin muuttavasta Vertistä. Ilona ottaa rohkeasti kontaktia omaan huoneeseensa ja todellisuutensa sulkeutuneeseen Verttiin. Koulussa tyttöporukka jakaa ihastukset ja vihastukset. Suruiltakaan ei vältytä, mutta kirja on ennen kaikkea hyvän mielen romaani tarina hyväksymisestä ja nähdyksi tulemisen merkityksestä.

 

Entistä parempi

Henna Helmin kirjoittaman helppolukuisen sarjan kuudes osa Lähes täydellinen Miisa (Tammi, 2019) käsittelee nuorten ulkonäköpaineita ja itselleen luomia kovia odotuksia. 14-vuotias taitoluistelija Miisa päättää alkavana kouluvuonna olla kaikessa parempi kuin ennen, mikä johtaa syömishäiriöön ja elämänilon katoamiseen.

Valinnat
tietokirja

Neuropsykiatrian professori osallistuu tasa-arvokeskusteluun.

elokuva

Ruth Bader Ginsburgin saavutuksista tuli kannustava viihde-elokuva.

museo

Satavuotias Viron taidemuseo esittelee naispuolisia taiteilijoita yhdessä Ateneumin kanssa.

teatteri

Aino-Kaisa Saarinen hiihti Kaupunginteatteriin.

musiikki

Drum'n'bass-artisti Goldie on kulttihahmo suoraan 1990-luvulta.

sarjatärpit

Netflixin Shtisel kuvaa ortodoksijuutalaista perhettä, jossa ongelmat ovat samanlaisia kuin muillakin.

Sisältö