Arvio: Seitsemän kummaa veljestä raottaa 1900-luvun Suomen homomiesten kohtaloita

Homomiesten kohtaloita 1900-luvun Suomessa.

historia
Teksti
Antti Tapio Kiuru
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Seitsemän kummaa veljestä kertoo poliisin ja eri oikeusistuimien pöytäkirjojen kautta, miten suomalaisten miesten keskinäisiin seksuaalisiin suhteisiin on suhtauduttu 1900-luvulla.

Kirjoittaja Sandra Hagman hakee totuutta siitä, millaisia olivat miesten väliset suhteet ja kuinka yhteiskunta heitä kohteli. Valtavasta aineistosta hän on valinnut seitsemän miehen kohtalot. Oikean identiteetin suojaamiseksi miehet on nimetty Aleksis Kiven seitsemän veljeksen mukaan.

Tarinat ovat kiinnostavia ja koskettavia. Vuosisadan alussa homot saattoivat olla yllättävänkin rauhassa, koska kaikki seksuaalisuus oli yksityisyyden piirissä.

Ensimmäisessä tarinassa opettajasta, joka käytti poikia hyväksi koulussa, on monta oikeudellista epäkohtaa. Laki ei tuntenut homoutta eikä sitä, että mies voisi olla seksuaalisen hyväksikäytön uhri. Poikia pidettiin rikoskumppaneina ja he syyllistyivät oikeuden mukaan haureuteen.

Kaupungistumisen myötä homous tuli näkyväksi myös työväestön keskuudessa. Siihen asti homoutta oli pidetty yläluokan ja aateliston paheena – eiväthän maalaiset ja työläiset kiireiltään ehtisi seksuaalisuuttaan kyseenalaistamaan.