Professori vallankumouksessa

Risto Alapuro vie lukijan aikamatkalle 30 vuoden taakse Neuvostoliiton kuolinkamppailuun.

Sosiologian professori Risto Alapuro vietti lukuvuoden 1990–1991 Neuvostoliiton tiedeakatemian vieraana Moskovassa ja Leningradissa. Tarkoituksena oli tutkia sosiaalisia liikkeitä ja yhteiskunnallista murrosta, mutta matka muuttui seikkailuksi vallankumouksen pyörteissä.

Alapuro piti päiväkirjaa. Sen pohjalta on syntynyt mielenkiintoinen silminnäkijäkuvaus siitä, kuinka neuvostovaltio romahti. Keskeiseksi teemaksi nousee Mihail Gorbatšovin ja Boris Jeltsinin – keskusvallan ja Venäjän – välinen valtataistelu, joka päättyi Jeltsinin voittoon. Lopullinen sinetti Neuvostoliiton hajoamiselle lyötiin elokuun 1991 epäonnistuneessa vallankaappausyrityksessä.

Kirja etenee fragmentaarisesti, päivittäisten huomioiden kautta, ilman selkeää juonta tai rakennetta. Välillä Alapuro intoutuu kirjoittamaan reportaasia. Hän kuvaa Moskovan mielenosoituksia ja seuraa median kautta Baltian maiden itsenäisyystaistelua.

Valinnat
ooppera

Oivaltava ohjaus yhdisti suosikkiteokset. Kiista koronarajoituksista teki oopperakauden avauksesta poikkeuksellisen.

sarjakuva

Tiitu Takalon sarjakuvissa aurinko paistaa risuisimpaankin kasaan.

tietokirja

Journalisti matkasi yhden kokaiinikilon mukana Kolumbian viidakosta Yhdysvaltoihin. Tielle jäi ruumiita, kärsimystä ja bileitä.

kuvataide

Ensimmäinen Maunon Koiviston muistoteos tehtiin Helsinkiin vuonna 1983, presidentin 60-vuotispäivien yhteydessä.

Levytärpit

Richard Straussin parina soi yhdysvaltalaisen Amy Beachin viulusonaatti.

Sisältö