Sanapuutarha rönsyää yhä

Arvio: Lauluntekijä Pekka Strengin säkeet jaksavat sykähdyttää.

Runous 05.08.2021 18:00
Niina Holm

Muusikko ja lyyrikko Pekka Strengin (1948–1975) taide on vetovoimaista ja kestävää. Sitä todistaa osaltaan Petra Strengin ja Tiina Kokkoniemen kaunis pieni kirja Pekka Strengin sanat ja sanojen jäljet. Kirja kokoaa Strengin koko laululyriikan ensi kertaa kansien väliin. Petra Strengin kasviaiheinen kuvitus heijastelee sanoitusten herkkää maailmaa.

Streng julkaisi lyhyen elämänsä aikana vain kaksi albumia, Magneettimiehen kuoleman (1970) ja Kesämaan (1972).

Vuonna 2009 julkaistiin Strengin demojen pohjalta tuotettu Unen maa -levy. Samana vuonna sai ensi-iltansa Arto Halosen dokumentti Magneettimies. Jo tuolloin oli selvää, että Streng on arvostettu taiteilija, jonka tuotantoon palataan vuosikymmenestä toiseen.

Strengin sadunomaisissa ja leikkisissä lyriikoissa kulkee usein vakavampi filosofinen pohjavirta ja tuntuu kuoleman läheisyys. Sanoituksia voi lukea ekologisina kannanottoina, ”tai ehkä pikemminkin hellävaraisina ehdotuksina siitä, kuinka luontoa tulee kohdella kunnioittaen”, kirjoittajat toteavat.

Strengin ja Kokkoniemen kirjassa on viehättävä rakenne. Lyriikka vuorottelee ”vaikuttumisten”, eli pienten haastattelujen ja esseiden kanssa. Haastateltavien joukossa on aikalaisia ja hengenheimolaisia J. Karjalaisesta Jukka Itkoseen, mutta myös sukulaisia, kuten Strengin Sonja-sisko, joka vastasi veljensä levynkansien taiteesta. Sonja Lehdon mukaan Pekka Streng oli kannustava ja innostuva hahmo, jonka elämänkäsityksen ytimessä oli kaikkien luotujen kunnioittaminen. Sisko vertaa häntä Franciscus Assisilaiseen, eläinten ja ympäristön pyhimykseen.

Runoilija Silene Lehto analysoi esseessään Strengin luovuutta ja vaikutteita. 1970-luvun lopulla syntynyt Lehto ei ehtinyt tavata enoaan, mutta yhteys on silti vahva. Lehdon mukaan on kuin enon lyriikoista tuttu isoisä Strengin puutarha Myrskylässä kasvattaisi maagisesti ”rönsyjään jokaiseen suvun luovaan mieleen”.

Jos Lehdon ja Heidi Puurulan kirjoituksia ei lasketa, välitekstit jäävät kevyiksi tunnelmapaloiksi. Yksi tai kaksi perusteellisempaa esseetä olisi syventänyt kokonaisuutta. Esimerkiksi Juha Hurmeen ajatuksia ”rohkeuden apostolista” kuulisi mielellään lisää.

Petra Streng, Tiina Kokkoniemi: Pekka Strengin sanat ja sanojen jäljet. 103 s. Basam Books, 2021.

Valinnat
levy

Joni Mitchellin suorat sanat hätkähdyttivät 50 vuotta sitten.

tietokirja

Kirja-arvio: Terapeuttinen valta on hiipinyt kaikkialle.

musiikki

Festivaalien järjestäminen korona-aikana on odottelua.

kirjallisuus

Sammakko-kustantamoa ei olisi ilman intohimoa.

Muotoilutärpit

Tavallinen sauna voi olla museotavaraa.

Avainsanat
Sisältö