Argentiinalaista gotiikkaa

Arvio: Mitä liekit meiltä veivät kuvaa argentiinalaista elämänmenoa runsaudessaan ja rujoudessaan.

romaani 08.07.2021 18:00
Silvia Hosseini

Kiinnostavin nykykirjallisuus näyttää usein tulevan Latinalaisesta Amerikasta. Mariana Enriquezin (s. 1973) omintakeiset novellit ujuttavat goottilaista kauhua yhteiskuntakritiikkiin ja painelevat samalla Argentiinan lähihistorian kipukohtia.

Teos kuvaa argentiinalaista elämänmenoa runsaudessaan ja rujoudessaan. Arkea varjostavat mielenterveys- ja päihdeongelmat sekä köyhyys. Perusvire on realistinen, mutta tavanomaisien vaikeuksien kylkeen ryömii tuntemattomia uhkia: ihmisiä katoaa selittämättömästi, parkkipaikalta löytyy lapsen silvottu ruumis, saastuneeseen jokeen viskatut ruumiit alkavat elää omaa elämäänsä.

Osa kertomuksista on saanut kipinänsä tositapahtumista. Rikosuutisten pienet yksityiskohdat vääntyvät kirjailijan mielikuvituksessa yhä erikoisemmille mutkille. Synkistä aiheista huolimatta teoksessa on myös huumoria. Eräs päähenkilö juontaa true crime -kierrosta ja harmittelee, ettei ”Buenos Airesin historiasta löytynyt A-luokan murhaajia”. Diktaattoreita kyllä on, mutta heidän sisällyttämisensä retkiohjelmaan ei olisi ”poliittisesti korrektia”.

Valinnat
tietokirja

Filosofin jalkapallokirja käy läpi jalkapallokentän kuuluisimmat väärinkäytökset analyyttisesti ja ilman paheksuntaa.

näyttely

Arvio: Isä ottaa oppia pojan luovista retkistä Kansallismuseon valokuvanäyttelyssä.

elokuva

Rajoitusten hellittäessä elokuva-alalla alkaa ankara kilpailu kotimaisen elokuvan ja Hollywoodin välillä.

kuvataide

Tony Sjöman maalaa abstrakteja muraaleja mollisävyssä.

muotoilutärpit

Hihnaton Tuohi-pikkulaukku hurmaa.

Sisältö